Straffbeskatta inte bilisterna

Gotlands Allehanda2014-12-09 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Bilister i Sverige har ovetandes betalat dubbelt så mycket skatt och avgifter som de borde. Det visar en rapport som nyligen publicerades av Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI. Politikerna har blivit felinformerade av Trafikanalys, den myndighet som förser beslutsfattare inom transportpolitiken med underlag om bland annat infrastruktur. För dem som är beroende av bilen i sitt dagliga liv, och som därför kör mycket, innebär denna felberäkning en stor kostnad.

Den allmänna principen om internalisering innebär att varje trafikslag ska bära sina egna kostnader. Exempelvis betalar privatbilar mindre för slitage på vägarna och buller än tunga fordon, men mer för olyckor. Enligt Trafikanalys uppgifter ska privatbilister betala 0,45 kronor per fordonskilometer, men enligt VTI är den verkliga kostnaden 0,22 kronor. Felberäkningen har dock inte bara resulterat i överbeskattning av bilisterna, andra trafikslag har istället fått en skatterabatt. Persontågen har exempelvis en kostnad på 9,43 kronor per fordonskilometer, samtidigt som skatterna och avgifterna endast är på 5,59 kronor.

Enligt VTI-rapporten beror överbeskattningen av personbilar på att kostnaden för olyckor är felaktigt beräknad. Den verkliga kostnaden för olyckor är enligt rapporten endast en tiondel av summan som i dag ligger till grund för de politiska besluten.

De officiella siffrorna som ska användas i analyser av infrastrukturen tas fram av Arbetsgruppen för samhällsekonomisk kalkylering, Asek. Den får, till synes välförtjänt, kritik av professor Jan-Eric Nilsson på VTI som är intervjuad i Dagens Industri (6/12). Nilsson menar att de faktiska kostnaderna för skador och sjukvård visserligen uppdaterats av Asek, men att risken för att skadas inte räknats om sedan slutet av 1990-talet och att det alltså är häri felet ligger.

Det är inte i första hand storstadsbor som drabbas av dubbelbeskattning av personbilar. I Stockholms innerstad är bilen ett otyg – den gör bara att allt tar längre tid och när man väl är framme finns det ingen parkeringsplats. Det är därför frestande att misstänka en miljöpartistisk komplott bakom felberäkningen, särskilt med tanke på den mycket fördelaktiga skatterabatten den råkar innebära för persontågen. Just denna gång verkar det emellertid vara ett bristfälligt underlag som åsamkat medborgarna denna oriktiga skattebörda, varför politikerna inte kan beskyllas för att ha åstadkommit det hela med flit.

Samtidigt är det uppenbart att politikerna klantat till det. Många av dem talar om hur hela Sverige ska leva, Sverigebygge och diverse satsningar på jordbruket och företagande i glesbygden. Men att med ena handen skriva under olika satsningar, samtidigt som man med den andra av misstag straffbeskattar personbilar är varken förtroendeingivande eller konstruktivt. Det är hög tid för politikerna att rätta till detta.