Inom Polisen pågår nu ett uppror där tusentals brev skickats till ansvariga politiker för höjda löner och bättre arbetsvillkor. Det är värt att lyssna på.
Polisen är inte den enda gruppen med eftersatta löner. Soldater har än lägre ingångslöner. Lärare är en tredje, i avtalsrörelsen kommer också undersköterskor kräva bättre betalt. Det kommer med andra ord riktas stora lönekrav på den offentliga sektorn.
Men poliser och soldater är extra viktiga resursgrupper. De står för samhällets yttersta beskydd, våldsmonopolet. Dock är höjda ingångslöner är inte den enda viktiga lönesatsningen. Än viktigare är faktiskt att det finns en tydlig lönetrappa där duktiga poliser belönas. Inte bara vid befordran, utan också efter tjänsteår och duglighet. En låg ingångslön kan många yrkesgrupper stå ut med, men bara då det finns tydliga möjligheter till förbättring. Då ser man att det hårda arbetet lönar sig. I dag är så inte fallet för många poliser.
Viktigt är också att Polisen håller sig till sin uppgift, att bekämpa brott. Nu arbetar myndigheten policydrivande vilket tar upp onödiga resurser. Ett exempel är hanteringen av vapenlicenser. Skillnaderna i ansökningstid är stora mellan olika län och många vapenägare upplever en stor godtycklighet i förfarandet. Det ansvaret borde läggas på någon annan.
Polisens särskilda insatser mot gängkriminalitet faller ofta väl ut. Nyligen rapporterades att insatsen mot gängkriminaliteten i Södertälje rullas tillbaka. Den inleddes för fem år sedan och var den största enskilda insatsen som gjorts i Sverige. 122 personer har åtalats, bland annat för mord, människorov och vapenbrott.
En liknande satsning, Trygg i Göteborg, drogs igång 2013 efter att två unga män skjutits ihjäl. I somras kom resultaten: fem gripna för inblandning i mord, 244 vapen och över 2,5 miljoner i kontanter beslagtagna, därtill droger värda tiotals miljoner. Men det var inte den första i Göteborg. 2007 rapporterade Göteborgs-Posten om operation Alcatraz, som inletts mot stadens kriminella gäng. 185 gripanden gjordes och 46 fängelseår dömdes ut, bara det första året. Trots det levde gängkriminaliteten kvar.
Problemet är att grogrunden till kriminaliteten består. I framför allt storstädernas förortsområden bildas nu parallella samhällen. Vi ser samma utveckling på flera platser i landet. Där kan polis, ambulans, socialtjänst och journalister inte röra sig fritt utan att riskera att utsättas för stenkastning och hot.
Problemen har förvärrats under senare år och sprider sig till allt fler platser. Under kommande år ser de inte ut att bli färre. Trångboddhet, arbetslöshet och hopplöshet breder ut sig i utanförskapsområden. Genomförs inga åtgärder kommer oundvikligen Polisen få problemen i knät. Då måste yrket fortfarande vara attraktivt och polisen motiverad och resursstark.