EU-ländernas ministrar med ansvar för migration röstade i går igenom ett förslag om att alla EU-länder ska ta emot flyktingar. På så sätt ska 120 000 flyktingar fördelas mellan EU:s länder. Kanske. För det verkar fortfarande inte vara alldeles klart att det blir så. Förslaget är alltför svävande i sina formuleringar. Är det verkligen tvingande eller ej?
Det är naturligtvis bra om EU:s länder kan ta ett större gemensamt ansvar för flyktingskrisen. Men frågan är om detta verkligen kommer att leda till det. Ungern, Tjeckien, Slovakien och Rumänien röstade emot förslaget. Kommer de verkligen att ta emot flyktingar, om oklarheter låter dem hävda att de inte har den skyldigheten? Och hur väl kommer de i så fall att ta emot dem? Det finns flera källor till nya problem och konflikter.
Beslutet fattades med hjälp av en kvalificerad majoritet. I vissa frågor kan en sådan majoritet köra över en minoritet inom unionen. Men man brukar undvika att lösa konflikter inom EU på det sättet. Om gårdagens beslut innebär ett skifte i EU:s politiska kultur så kan det naturligtvis också drabba Sverige i någon annan fråga i framtiden, när en kvalificerad EU-majoritet dikterar något som kanske borde ses som en intern angelägenhet.
Man ska heller inte förvänta sig att överenskommelsen om 120 000 flyktingar – ens om den håller – på något sätt löser flyktingkrisen.