Momsen slår omkull ideell verksamhet

Gotlands Allehanda2015-05-04 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Varje söndag sedan 1920-talet har det serverats en måltid för hemlösa i Bullkyrkan på Stortorget i Gamla stan i Stockholm. Det ideella arbetet är bara ett exempel på hur frivilliga krafter runt om i landet gör skillnad för människor i en utsatt situation. I Stadsmissionens bullkyrka hade nätverket Ideell Second Hand i tisdags samlat till diskussion om hur arbetet ska överleva det häftiga momskravet som pålades dem vid årsskiftet.

Representanter från alla riksdagspartier var där och tog del av den osäkra verklighet trossamfunden och frivilligorganisationerna som bedriver second hand-försäljning av skänkta gåvor nu står mitt i. Anna-Marja Hagner, verksamhetschef på Röda Korset i Umeå, berättade att de har tvingats stänga ner delar av sitt arbete. Då alla intäkter från försäljningen av skänkta kläder och saker går till hjälpverksamhet, som sommarläger och annat, är det de barn och vuxna som tar del av den som direkt drabbas av momskravet.

Bakgrunden, till att ideell second hand sedan årsskiftet har gått från att vara momsbefriad till att tvingas betala 25 procent moms på sin försäljning, är Skatteverkets tolkning från i somras av en dom i Högsta Förvaltningsdomstolen. Att Skatteverket såg sig tvunget att klargöra vad som ska gälla kan förklaras med att reglerna ska vara transparenta. Det vittnar samtidigt om ett stelbent myndighetsagerande med bristande hänsyn till verkligheten.

Skälet till att ideell second hand-verksamhet, med öppettider längre än 24 timmar per vecka, tolkas som momspliktig är att den påstås konkurrera med kommersiell handel. Att nollmoms för verksamheterna som bedrivs ideellt och använder sitt överskott till att hjälpa människor, och bland annat utgör en plats för arbetsträning, skulle snedvrida konkurrensen är svårt att se. Men så har bollen satts i rullning.

Alla partier är rörande överens om att situationen är allvarlig. Finansminister Magdalena Andersson (S) har uttryckligen sagt att regeringen ”inte vill ha de här pengarna” (SVT 18/2). Trots det, och att problemet varit känt i månader, dröjer lösningarna.

Den långsiktiga lösning som har föreslagits är en lagändring från och med nästa år som ser till att det inte blir någon moms. Kring en sådan ändring råder dock viss osäkerhet, eftersom den måste fungera med EU-rätten. Kortsiktigt har Finansdepartementet sagt att organisationerna ska betala in momsen och få kompensation i slutet av året. Det är dock långt till dess. Riksdagen skulle kunna driva på genom ett utskottsinitiativ, men det är uppenbart att bollen främst ligger hos regeringen.

Caroline Andermatt, vd för Myrorna och ordförande i Ideell Second Hand, berättade att de skulle ha träffat Finansdepartementet den 29 april. Mötet har dock skjutits upp, men är nu inbokat till den 8 maj. Senast då bör en hållbar lösning ha presenterats. Med tanke på den stora politiska enigheten är det obegripligt att det ännu inte har gjorts tillräckligt för att trygga de ideella aktörernas viktiga arbete.