En farhåga med Anna Kinberg Batras övertagande av partiledarposten i Nya moderaterna är att partiet inte kommer att genomgå det stålbad som så väl behövs. När hon medverkade i SVT Agenda (14/12) besvarade hon exempelvis varje fråga med att framhålla den tidigare regeringens skicklighet och att hon avser fortsätta på samma väg.
Mot denna bakgrund är Dagens industris intervju (18/12) med Moderaternas finansministerkandidat Ulf Kristersson glädjande läsning. Uppenbarligen har han nya idéer för partiet.
Till skillnad mot tidigare finansminister Anders Borg (M) vill Kristersson inte porta riskkapitalbolagen från välfärdssektorn. Han gör den nyktra analysen att begränsningar för specifika bolag inte är rätt väg att gå. ”Jag tycker istället man ska låna något från den finansiella sektorn där man är noga med regleringar och prövningar av ägare”, säger han.
Detta är en viktig strid att ta för Moderaterna. Att tillåta privata aktörer och därmed också privata pengar i välfärdssektorn är det enda rätta för ett parti som vill ta ansvar för en trygg välfärd. Detta bekräftas inte minst av årets Nobelpristagaren i ekonomi, Jean Tirole, som nyligen avfärdade både vinsttak och krav på personaltäthet i välfärden.
När DI-journalisten undrar om skatterna bör sänkas, svarar Kristersson ”Ja, det är en värderingsfråga”. Även om han också påpekar att det inte ligger några sådana förslag just nu, är det en helt annan retorik än den tidigare partiledningen förde i valrörelsen.
Kristerssons folkkäre företrädare argumenterade också för att införa ytterligare en pappamånad och för att kvotera in kvinnor till börsbolagens styrelser. Till detta säger Kristersson ett befriande bestämt nej.
Anders Borg delar flera av sina mer vänstervridna åsikter med den hyllade arkitekten bakom Nya Moderaterna, Per Schlingmann. Efter att den senare slutade i partiet har han manifesterat sina åsikter genom andra kanaler.
I SVD (23/7 2013) skrev han exempelvis en uppmärksammad krönika om att Mona Sahlin hade rätt i att det är häftigt att betala skatt. I Belinda Olssons program i SVT, ”Fittstim – min kamp”, var han också tydlig med att det behövs kvotering för att generera en ”kvinnochock” i näringslivet. Även om Schlingmann inte deltagit i partiarbetet sedan ett par år tillbaka, har hans visioner legat till grund för partiets utveckling sedan valrörelsen 2006 och de präglade Moderaterna även i valrörelsen 2014.
När Kristersson slår in på en annan väg är det alltså inte bara en markering mot Anders Borgs linje, utan mot de delar av det nymoderata projektet som övergick till att handla om kopiering, snarare än triangulering, av vänsterns åsikter.
Det mest förtröstansfulla i intervjun är dock inte allt som Kristersson säger att han tycker. Det är att han inte försöker ge sken av att han och Moderaterna är klara med sin idé- och politikutveckling inför extravalet 22 mars. ”Ett sådant jobb gör vi inte på tre månader, säger han. ”Vi måste därför både ha en kort och lång sikt när politiken ska utvecklas”.