Framförallt i Europa finns ett kompakt motstånd mot genmodifierade grödor, Men samtidigt innebär tekniken oerhörda möjligheter både för människan och för miljön. Möjligheter att minska både besprutning och gödning samtidigt som man lättare kan föda jordens växande antal av människor.
Nu rapporteras om en ny risplanta som tagits fram av svenska och kinesiska forskare. Varje planta har fler riskorn än originalet – kring hundra istället för sjuttio. Men än viktigare är att den nya risplantan tycks missgynna den typ av mikroorganismer som lever i risodlingar och producerar gasen metan. Metanutsläppen kan minska med så mycket som 99 procent.
Man beräknar att risodling står för ungefär en sjättedel av jordens metanutsläpp och metan är en oerhört potent växthusgas. Många gånger mer potent än den koldioxid som vi är mest fokuserade på.
Givetvis ska genmodifierade grödor introduceras under säkra former. men det vore oansvarigt att avstå från tekniken enbart på grund av en diffus magkänsla att genmodifiering är onaturligt.