I väntan på bostadsreformer

Gotlands Allehanda2015-06-23 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I sommar, den 1 augusti, skulle ett amorteringskrav på nya bolån ha införts. I april meddelade dock Finansinspektionen att den inte skulle gå vidare med förslaget. I remissrundan hade det kommit fram att det var tvivelaktigt om lagen tillät ett sådant krav. Den lilla detaljen kan man tycka att myndigheten borde ha stämt av först av allt, innan ett datum för införandet spikades – och både köpare och säljare på bostadsmarknaden hann börja agera utifrån vad de trodde skulle bli de nya förutsättningarna.

Nu blir det inget amorteringskrav – åtminstone inte i sommar. Regeringen flaggar dock för att den kommer att gå vidare med förslaget och att den ser över lagstiftningen. Kanske kan kravet börja gälla redan nästa år. På regeringens hemsida står det att läsa att ”alla är överens” om att ett amorteringskrav bör införas för att dämpa hushållens skuldsättning. Med alla åsyftas regeringen, de borgerliga partierna, Vänsterpartiet och ansvariga myndigheter.

Samtidigt menar finansmarknadsminister Per Bolund (MP) att en annan skulddämpande åtgärd, nedtrappning av ränteavdraget, inte är aktuell: ”Det är viktigt att gå försiktigt fram och inte ta för många eller för stora steg som i sig riskerar utlösa osäkerhet och oro” (Regeringen 18/6). Sättet som amorteringskravet hittills har hanterats på går dock stick i stäv med devisen att inte riskera att utlösa osäkerhet och oro.

Kring ränteavdraget råder det också osäkerhet. Så sent som i våras menade Bolund att regeringen var öppen för att se över avdraget. I Vänsterpartiets nya frågerepertoar ser ränteavdraget ut att bli ett huvudnummer. Betyder ett nej från den rödgröna regeringen, som ju är beroende av Vänsterpartiets stöd, således verkligen ett nej? Nej, tydliga signaler kring vilka åtgärder som kommer att införas, och när, lyser ännu med sin frånvaro.

Regeringen verkar dessutom inte ha insett att ett ensamt amorteringskrav inte är någon heltäckande lösning. Frågan om hushållens skuldsättning måste ses i förhållande till hur hela bostadsmarknaden ser ut. Att amortera är i sig bra, men problemet med ett krav är att det blir ytterligare en halvdant snickrad lösning på en marknad som skulle behöva en helrenovering från grunden.

Bolund har rätt när han säger att för stora steg inte ska tas för snabbt, men däremot fel om han tror att flera åtgärder inte kan genomföras parallellt. Hellre än amorteringskravet bör regeringen, nu när räntorna är låga, börja trappa av ränteavdraget. Regeringen bör, så som förre riksbankschefen Lars Heikensten föreslagit (DI 15/6), även se över hyresregleringen i sin nuvarande form. Varken ränteavdraget eller hyresregleringen fungerar i dag så som det var tänkt, utan bidrar till att göra det svårt för framförallt unga att överhuvudtaget få en egen bostad. Därtill bör fler byggregler förenklas och reavinstskatten slopas.

Det viktiga är att allt det sker på ett förutsägbart sätt – men inte minst på den punkten har både regeringen och myndigheterna en hel del att förbättra.