Från posten som kommunalråd i Uppsala tar Ebba Busch Thor nu klivet till rikspolitiken då hon i dag väljs till partiledare för Kristdemokraterna.
I och med att valberedningens val föll på Busch Thor, efter att övriga kandidater dragit sig tillbaka, var det många som andades ut. Busch Thor framstod förhållandevis snabbt i processen som kandidaten med störst potential att kunna lyfta partiet över dansen kring fyraprocentsspärren.
Nu gäller det att leva upp till de högt ställda förväntningarna, som inte bara verkar finnas inom partiet utan även i en bredare allianskrets och faktiskt också i media, där intresset för KD:s partiledarval har varit stort. Mycket fokus har legat på det faktum att såväl Centerpartiet och Moderaterna som Kristdemokraterna nu kommer ledas av en kvinna. På vänsterkanten har det provocerat, eftersom vänstern gärna betraktar sig som mer jämställd.
Medan de rödgröna partierna viftar med rosa plakat och känner sig tvungna att övertyga genom självpåklistrade etiketter lever de borgerliga partierna som de lär. Varken Annie Lööf (C), Anna Kinberg Batra (M), eller nu Ebba Busch Thor (KD) har fått förtroende att leda sina partier för att de har ett visst kön, utan för att de vunnit i kompetens. De verkar i organisationer som ser människor och där strukturerna därför ger möjlighet för den som är driven och kunnig att få en ansvarsposition.
När Busch Thor nu ska axla ansvaret för ett parti, vars stora utmaning är att bli mer relevant i fler väljargrupper, krävs det också förändring av mer än partiledningen. Inom kristdemokratin ryms både mer konservativa värderingar, vilka Busch Thor är bärare av, och det mer vänsterinriktade synsättet som förknippas med bland annat Jakob Forssmed, som också visade intresse för partiledarposten men nu tar plats som första vice ordförande.
Det är med steg i en konservativare riktning partiet har chans att vinna nya väljare. Det kan bli en utmaning för Busch Thor att styra ditåt, utan att samtidigt tappa trogna kärntrupper. Av Moderaternas förnyelseprocess inför valsegern 2006 finns det en del att lära gällande att hitta nya tilltal i sitt samtal med väljarna. Från Nya Moderaterna går det också att dra lärdomen om att förtroende i det som var partiets kärnfrågor snabbt kan raseras.
Devisen förnya genom att också förvalta blir således central när det nya Kristdemokraterna ska utformas. Under Göran Hägglunds tid på partiledarposten lyfte Kristdemokraterna flera intressanta perspektiv, bland annat att dra tydliga gränser för politiken. Detta omsattes dock aldrig riktigt i praktiken, men det kan det vara dags för nu.
Ett lyft från fyraprocentsspärren kommer emellertid inte gratis. Det krävs ett eget driv och arbete för att nå framgång, men det är sannolikt ingenting som behöver påpekas för Ebba Busch Thor.