Om drygt ett år ska EU:s nya tobaksdirektiv vara införlivat i svensk lag. Regeringens utredare i frågan, Göran Lundahl, lämnade för några veckor sedan över sitt betänkande. Utredningen har mött kritik för att den går längre än vad direktivet kräver. Folkhälsoministern Gabriel Wikström (S) vill dock gå i en än mer repressiv riktning.
Wikström har således gett utredaren tre särskilda extrauppdrag, då regeringen har ”högre ambitioner än att bara göra nödvändiga förändringar i lagstiftningen”. Folkhälsoministern vill se över vilka fler platser som bör göras olagliga att röka på. Han nämner lekplatser som ett exempel. Folkhälsoministern är bekymrad över att rökande vid lekplatser riskerar sätta en norm som gör rökning allmänt accepterad. Har Wikström helt missat att rökning i dag snarast är ett stigma?
Exponeringsförbud för tobaksprodukter ska också det utredas. Det kan komma att omfatta även snuset. Wikström menar att det skulle försvåra för människor som vill sluta bruka tobak att göra spontaninköp. Tilltron till politikens sociala ingenjörskonst finns onekligen kvar inom Socialdemokraterna, likaså den paternalistiska ådran, även bland dess yngsta ministrar.
Det tredje som ska utredas är neutrala tobaksförpackningar. Om paketen görs litet tråkigare så minskas produktens attraktivitet, är tanken. Det må stämma, men idén stämmer dåligt överens med vår tryckfrihetsförordning, vilken verkar oroväckande obekant för folkhälsoministern.
I EU-förhandlingarna om det nya tobaksdirektivet arbetade Sverige hårt för att få det nya direktivet att inte bryta mot den svenska grundlagen. Direktivet stipulerar således att 40 procent av en tobaksförpacknings yta får användas för produktinformation medan resten ska utgöras av varningstext. Detta räcker tydligen inte för ministern. Han har som det heter ”högre ambitioner”.
Direktiv skiljer sig från så kallade förordningar som EU beslutar om. Förordningar blir nationell lag direkt. Direktiv ger medlemsstaterna större flexibilitet. Medlemsstaterna har olika traditioner, kulturer och historia. Målet med tobaksdirektivet är att minska cigarettrökandet. Snus är olagligt i alla EU:s medlemsstater förutom i Sverige. Hur vi gör med snuset är således en svensk angelägenhet.
Vid riksdagens frågestund den 19 februari frågade riksdagsledamoten Mats Green (M) folkhälsoministern om han verkligen likställer cigaretters hälsoskadlighet med snusets. Wikström vägrade att svara och upprepade i stället intränade talepunkter.
Sverige har EU:s lägsta dödlighet i lungcancer. Snus har hjälpt många svenskar att sluta röka. Att likställa snus och cigaretter i lag vore kontraproduktivt ur folkhälsosynpunkt. I stället för att jaga tobakskonsumenter med sina moraliska käpphästar borde Wikström ägna mer tid åt sjukvården. Frågan är om Wikström verkligen är mogen uppgiften som folkhälso- och sjukvårdsminister.