Berättelserna från människor på flykt och engagemanget för att hjälpa dem har inte lämnat någon oberörd. Det är självklart att vi i Sverige ska göra vad vi kan för att ge människor skydd undan krigets Syrien. För att hjälpa så många som möjligt behöver vi också bli bättre på att svara på frågan hur.
I SVT:s Agenda i söndags intervjuades Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra om flyktingmottagandet. Det finns många perspektiv public service hade kunnat välja att belysa, till exempel att granska och förklara varför vissa kommuner tar emot fler flyktingar än andra. I stället var SVT:s vinkel att låta Kinberg Batra stå till svars för att en handfull M-styrda kommuner tillhör de kommuner som tagit emot lägst antal flyktingar: Varför vill inte M tvinga kommuner att ta emot en viss kvot flyktingar när de vill tvinga länderna i EU att ta emot en viss kvot? Varför har inte M svängt i frågan, så som Folkpartiet gjort? Hur ska det gå när partierna i Alliansen tycker olika?
Förvisso är frågan om allianspartiernas samarbete vid ett regeringsskifte intressant, men det hade varit betydligt mer informativt att i sammanhanget exempelvis höra Kinberg Batras syn på hur fler än Sverige och Tyskland bland EU:s 28 medlemsländer skulle kunna ta större ansvar för flyktingmottagandet, något som inrikes- och justitieministrarna i EU diskuterade på måndagen.
Vad gäller det kommunala flyktingmottagandet borde fokus ligga på hur låsningarna på bostads- och arbetsmarknaden kan lösas. Där det finns lediga bostäder finns det färre jobb. Det påverkar var folk vill och kan bo och är avgörande för integrationen. Majoriteten av alla som har fått uppehållstillstånd ordnar dessutom sitt eget boende – vilket är en av förklaringarna till varför statistiken över kommunernas mottagande inte visar hela bilden.
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) förklarade nyligen att Migrationsverkets handläggare jobbar i skift, sju dagar i veckan för att klara av att hantera antalet ärenden. Hur ser då myndighetens resurser ut att hitta lösningar tillsammans med kommunerna? Flera av de kommuner som bland annat i SVT utmålas som osolidariska har förklarat att de har tagit emot så många flyktingar som Migrationsverket har rekommenderat. Detta tyder på brister i processen. Föga pekar dock på att det tvingande kvotsystem för kommunerna som regeringen vill införa skulle komma åt problemen.
Situationen i mottagningssystemet är akut och Moderaterna förklarade på måndagen att Sverige, likt Tyskland, behöver ha beredskap för skärpt gränskontroll. En sådan åtgärd kan bli oundviklig för att klara av att hjälpa människor med asylskäl på ett ordnat sätt.
Det finns inga enkla svar på hur Sverige bäst hjälper så många som möjligt i detta läge, då världssamfundet inte har lyckats stoppa våldsmännen i Syrienkriget och flyktingströmmarna väntas fortgå. En god början vore emellertid att fokusera mer på de relevanta frågeställningarna och mindre på att skuldbelägga ett antal kommuner.