Flyktingström tar andra vägar

Gotlands Allehanda2015-08-21 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Den svenska integrationen av flyktingar fungerar faktiskt så dåligt att det påverkar flyktingströmmen. För att år sedan tog Sverige emot näst mest flyktingar i EU. Inte per capita, utan i absoluta tal. Enbart Tyskland tog emot fler asylansökningar.

Sedan dess har Sverige passerats av Ungern, Frankrike och Italien. Österrike är också på väg förbi.

Migrationsverket, som trodde att Sverige kunde få ta emot över hundratusen flyktingar om året under de närmaste åren, har nu skrivit ner prognosen till 61 000. Sydsvenskan Dagbladet skriver:

”Sverige tog under åren 2012-14 emot 12 procent av alla asylsökande som sökte sig till EU-länderna. I år ligger den siffran på 6-7 procent.”

Sydsvenskan skriver också om hur detta delvis beror på att gränskontrollerna har skärpts i Europa och det har blivit svårare att ta sig till Sverige.

”Men framför allt har Sveriges rykte som bästa land för den som är i behov av asyl, arbete och bostad försämrats.”

Migrationsverket menar i en rapport att:

”Bilden av Sverige som mottagarland har påverkats av längre handläggningstider för asyl- och anknytningsärenden samt av integrationsmöjligheterna.”

Flyktingarna vill att deras asylansökan ska få en snabb behandling och att de ska kunna få jobb och bostad. Det är framförallt flyktingar från Syrien, som är jämförelsevis välutbildade, som nu väljer bort Sverige.

Flyktingvågen är fortfarande så stor att det ställer stora krav på Sverige som vi hittills till stora delar misslyckas med att möta. Det är oerhört trist att flyktingarna är snabbare att reagera på detta än vad regering och riksdag är. Det är först i oppositionsställning som Allianspartierna börjat tänka nya tankar i dessa frågor och regeringspartierna tycks förlamade.