Alltfler kvinnor kÀnner sig otrygga. Det visar den Nationella trygghetsundersökningen som görs av Brottsförebyggande rÄdet (BRà ). 31 procent av kvinnorna uppger att de kÀnner sig otrygga, och pÄ grund av otryggheten lÄter bli att gÄ ut. Motsvarande siffra för mÀn Àr 9 procent.
Oron för att utsÀttas för överfall eller misshandel har ökat. 19 procent av befolkningen anser sig otrygg i sitt eget omrÄde. KÀnslan av otrygghet Àr mest utbredd bland kvinnor. Dessutom har förtroendet för polisen och rÀttsvÀsendet minskat nÄgot jÀmfört med tidigare Är.
Ibland hÀvdas det att upplevelsen av otrygghet inte stÄr i relation till hur verkligheten ser ut. MÀnniskor skulle vara otrygga utan att samhÀllet faktiskt Àr farligt. Att kvinnors otrygghet har ökat beror dock pÄ negativa förÀndringar i samhÀllet.
Sexualbrotten mot kvinnor har ökat. Tre procent av kvinnorna uppger att de utsatts för sexualbrott. Bland kvinnor mellan 16 och 24 Àr andelen tio procent. Det rör sig om blottning och tafsande, men ocksÄ om vÄldtÀkter. Andelen kvinnor som blivit utsatta för hot och trakasserier har ocksÄ ökat jÀmfört med tidigare Är.
Att svenska kvinnor kÀnner sig otrygga Àr ett misslyckande för samhÀllet. Regeringen pÄstÄr sig vara feministisk. Men samtidigt har kvinnor blivit mer otrygga sedan den rödgröna regeringen tog vid. Vackra ord och visioner om jÀmstÀlldhet rÀcker inte nÀr brott mot kvinnor begÄs.
Det finns mycket konkret att göra för att kvinnor ska kunna leva i trygghet. Poliskrisen drabbar kvinnor. Dels genom att antalet poliser i yttre tjÀnst minskat, med en halvering sedan nittiotalet. Detta innebÀr att den förebyggande förmÄgan blivit eftersatt.
Men kvinnor drabbas ocksÄ genom att polisen, pÄ grund av personalbrist, vÀntar med att utreda. Det innebÀr att fÀrre gÀrningsmÀn fÀlls, nÀr bevis blir svÄrare att sÀkra och minnet hos vittnen avtar.
Det handlar ocksÄ om att kunna lagföra dem som begÄr brott. Högsta domstolen beslutade nyligen att ingen medicinsk Äldersbedömning skulle göras av en brottsmisstÀnkt person som i sin asylansökan sagt sig vara 17 Är men i tingsrÀtten hÀvdade att han var 14 Är. HÀr behövs en Àndring. Annars kan den som har okÀnd identitet ljuga om sin Älder för att komma undan sitt rÀttmÀtiga straff.
En annan problematik rör brottslingar som döms till utvisning, men som sedan slÀpps pÄ fri fot. Anledningen Àr att hemlandet inte tar emot dem. Etiopien och Eritrea Àr tvÄ sÄdana lÀnder.
Att se till att polis och rÀttsvÀsende fungerar Àr tvÄ grundpelare för att kvinnors trygghet ska förbÀttras. Kvinnor har rÀtt att kÀnna sig trygga i det offentliga rummet. Det behövs satsningar pÄ bred front för att den ska förbÀttras. För en regering som kallar sig feministisk borde politiken handla mindre om genusanalyser av uttag ur förÀldraförsÀkringen, och mer om hur kvinnor ska kunna kÀnna sig trygga.