Ett hundjobb att stoppa spice?

Mira. Årets Narkotikasökhund 2008.

Mira. Årets Narkotikasökhund 2008.

Foto: HANS-PETER BLOOM / TT

GOTLANDS ALLEHANDA2014-11-06 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Förra justitieministern Beatrice Ask (M) ville att barn under 15 skulle kunna drogtestas utan föräldrarnas medgivande. Det ville hon även efter lagrådet meddelat att integritetskränkningen var för grov.

I går rapporterade Radio Gotland att polisen vill låta knarkhundar leta efter drogen på Gotlands skolor.

Jag förutser vissa problem. Kan hundarna skilja mellan den spice som innehåller substanser som man hunnit med att olagligförklara och den spice som innehåller snarlika substanser som fortfarande är lagliga (även om de kan vara lika eller ännu farligare)? Efter omfattande tester, ska man sedan lämna tillbaka de lagliga drogerna till de barn som man tagit dem ifrån?

Sveriges Radios Kaliber beskrev tidigare i år många av de problem som rör just spice. Du kan läsa eller lyssna på SR:s hemsida – under rubriken "Lagligt, billigt och farligt". Där beskrivs hur unga missbrukare vet vilka former av spice som är lagliga och vilka som är lagliga. Det vet vilka som syns i drogtester och vilka som är svåra att upptäcka.

"Problemet är att det finns väldigt många spicesorter. Drygt 100 stycken. Och myndigheterna kan hitta långt ifrån alla i sina prover och analysmetoder. [...] Av drygt 100 sorter är det endast ett 30-tal sorter spice som är olagliga i Sverige."

Spice har också blivit mycket vanligt jämfört med andra droger. Sektionschef Ulf Sammels på avdelning 306 på Östra Sjukhuset i Göteborg, där man behandlar missbrukare som är mellan 16 och 21 år gamla, beskriver situationen för Kaliber.

– Just nu är det så att 40 procent av de ungdomar vi har hos oss idag har spice som huvuddrog. Och 30 procent har det som sin sekundärdrog. Det är alltså 70 procent av de ungdomar som är inne här nu som röker spice dagligen eller provar på spice då och då. Och så såg det inte ut för några år sedan.

Programmet gjordes i januari. Och problemet med spice tycks ju bara ha blivit större sedan dess. GA skrev i går om hur lasarettet tagit emot ytterligare tre patienter som misstänks vara förgiftade av spice.

Jag tror inte att repression – omfattande kontroll och hårda straff – kommer att hjälpa mot problemet med designade droger. Inte i det korta perspektivet och absolut inte i längden.

Vi behöver fundera över vad man kan göra för att så få som möjligt ska vilja ta dem. Och, när det gäller det helt akuta problemet, vad man kan göra för att hejda den våg av spicerökande som tycks ha drabbat Gotland. Vilket, vad jag kan bedöma, också främst måste ske genom att övertyga och informera. Inte minst de barn vars skolor polisen vill genomsöka. Och deras föräldrar.