Det behövs mer än förbud

Gotlands Allehanda2018-11-22 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Ett problem är att det befintliga förbudet inte omfattar barnäktenskap som har ingåtts utomlands där ingen av parterna hade anknytning till Sverige vid tillfället. Därför har vi just nu en situation där minderåriga som har invandrat hit kan erkännas som gifta. Den problematiska luckan stängs dock från och med 1 januari 2019, tack vare den skärpning av lagen som riksdagen röstade igenom 21 november.

Den nya lagen är på många sätt ett framsteg i arbetet mot barnäktenskap. Den generella huvudregeln blir nu att barnäktenskap inte erkänns i Sverige, oavsett var eller när det ingicks. Det finns inga möjligheter till undantag för ett gift barn som kommer till Sverige, vilket är en högst rimlig hållning.

Att inga barn längre kan vara lagligt gifta i Sverige kommer dock inte ensamt att kunna lösa själva problemet med barnäktenskap. Under hösten har det med jämna mellanrum rapporterats om barn som inte kommit tillbaka till skolan och befaras vara bortgifta utomlands. Detta sker alltså trots att lagen också sedan tidigare förbjuder det. Och när barnet väl förts utomlands för att giftas bort och bo där blir det betydligt svårare för svenska myndigheter att ingripa. Därför krävs att polis, socialtjänst, skolor och kommuner gemensamt anstränger sig för att skydda de barn som riskerar att drabbas.

Det nya förbudet är ett steg närmare ett stopp för barnäktenskap i Sverige. Men betydligt mer måste till för att faktiskt förhindra att det sker utanför lagen genom till exempel religiösa ceremonier. Att det är olagligt att gifta bort sitt barn är dessutom ett litet hinder om risken att åka fast för det är minimal.