Krona för krona-principen om att alla satsningar ska vara fullt finansierade kastades på torsdagen ut genom fönstret. Regeringen ska lånefinansiera extra budgetsatsningar om elva miljarder kronor. Det är självklart, menade finansminister Magdalena Andersson (S) som på eftermiddagen höll pressträff om den extra ändringsbudget för 2015 som regeringen samma dag lämnat till riksdagen.
Bakgrunden till att regeringen hastigt beslutat om en extra ändringsbudget för i år är flyktingsituationen och den migrationsöverenskommelse som regeringen och allianspartierna enades om i slutet av oktober. Den största delen av pengarna, 9,8 miljarder kronor, betalas ut till kommuner och landsting för att avlasta deras ekonomi. 200 miljoner kronor går till civilsamhällesorganisationer. 961 miljoner anslås till ersättningar och boendekostnader för asylsökande.
Redan när finansministern tidigare i år presenterade höstbudgetpropositionen för 2016 var hon medveten om att budgeten tagits fram utifrån gamla mottagandeprognoser från Migrationsverket. Under hösten har trycket i systemet ökat markant. Fler ändringar är sannolikt också att vänta nästa år. Att regeringen ännu inte ordentligt synat sin höstbudgetproposition för 2016 i sömmarna är anmärkningsvärt.
Det är den budget som Jonas Sjöstedt (V) i en partiledardebatt nyligen nogsamt framhöll som ”vår”, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraternas. Det är den budget som innehåller förslag som fri entré till statliga museer främst i Stockholm, slopad bortre tidsgräns i sjukförsäkringen, kostsamma subventioner till byggherrar och diverse statliga innovationsstöd.
På torsdagens pressträff flaggade Andersson visserligen för att besparingar och minskade utgifter är att vänta nästa år. Bland annat framhöll finansministern att migrationskostnaderna kommer att minska, exempelvis genom ett mer kostnadseffektivt boende för ensamkommande barn än dagens HVB-hem.
Dörren till ökad lånefinansiering, vilket är en omskrivning för att skjuta kostnaderna på framtida skattebetalare, har emellertid öppnats. Det är möjligt tack vare att ladorna, till skillnad från Anderssons påståenden, inte alls var tomma efter Alliansens tid vid makten. Någon liknande buffert lär Andersson inte lämna efter sig, när hon nu verkar ha ställt ladugårdsdörren på vid gavel och dessutom glömt tanken på att så långsiktiga reformer att skörda kommande säsonger.
I stället för att behandla de pågående samhällsförändringarna som en oförutsedd kris som Sverige ska ta sig ur genom ”ofinansierade satsningar” och nya lån, men i övrigt fortsatta vänstersatsningar, bör regeringen påbörja långsiktiga strukturreformer, i synnerhet på arbets- och bostadsmarknaden men även i transfereringssystemen. Att i detta läge sätta krona för krona-principen åt sidan är inte alls så självklart som Andersson vill låta påskina.