Boverkets aktuella delrapport Nyanländas bostadssituation 2015:0 är oroväckande läsning. De cirka 9 300 asylsökanden med uppehållstillstånd som är fast i Migrationsverkets anläggningsboenden behöver nu omkring 6 500 bostäder. Men det är ändå ingenting mot de utmaningar som väntar.
Boverket föreslår modulhus och en hel del regeländringar för att skapa fler bostäder. Bland annat inskränkningar i det kommunala självstyret och planmonopolet och ökade möjligheter för staten att expropriera mark för att uppföra boenden för nyanlända.
Men det kanske är det som krävs för att lösa den bostadsbrist som enligt Boverkets och Migrationsverkets prognoser kommer att bli ännu mer akut. Dagens situation är prekär, länsstyrelserna bedömer att endast cirka 11 700 av 2015 års behov på 23 100 anvisningsbara kommunplatser för nyanlända kommer att finnas tillgängliga.
Den svenska bostadsmarknaden befinner sig i ett chocktillstånd på grund av det kraftigt ökade antalet asylsökanden. Bostäderna räcker inte till. Hittills har tomma lägenheter i orter med en vikande befolkningsutveckling och tynande industrier fungerat som en buffert för Migrationsverket.
När dessa boenden inte räckt till har vi fått se olika kreativa lösningar där exempelvis konferensanläggningar konverterats till flyktingboenden. Inte sällan med otillfredsställande standard och häpnadsväckande vinstmarginaler.
Det är helt uppenbart att bostadsbristen är akut och tilltagande. Det uppskattade behovet av bostäder för nyanlända är cirka 38 500 om året under 2015 och 2016. Migrationsverket uppskattar antalet beviljade uppehållstillstånd under innevarande år och nästa till runt 80 000 om året. Det ska jämföras med knappt 27 00 om året mellan 2008-2014.
Modulboenden verkar vara den mest praktiska lösningen för att lösa bostadsbristen. Beroende på vilken storlek och standard (17 kvadratmeter boyta och gemensamt kök och liknande diskuteras) kan man producera en lägenhet för mellan 10-18 000 kronor per kvadratmeter. Och snabbt dessutom, några veckor räcker. Det som tar tid idag är planprocessen med detaljplaner och bygglov.
Boverket är därvidlag djärva. Helt frankt lägger man förslag som ska pressa kommunerna att få igång byggandet. Rimligen kommer kommuner som utsätts för ett planföreläggande, där regeringen uppdrar åt länsstyrelsen att detaljplanlägga på kommunens bekostnad, känna sig grundligt överkörda. Det lär inte öka samarbetsviljan.
Utöver det kommunala självstyret så är även egendomsskyddet upptaget i grundlagen. Vilket inte verkar bekymra Boverket som vill se över möjligheterna för staten att komma åt mark för bostadsbyggande genom expropriation, vilket på ett skrämmande sätt visar hur trängd staten är av bostadsbristen.
Det innebär inte att staten kan ge sig själv dispens från viktiga rättsprinciper för att snabbt ordna mark för att bygga tusentals modullägenheter, som utan en genomtänkt planering riskerar att bli allt annat än tillfälliga, och i värsta fall framtida utanförskapsområden.