Etanolförsäljningen minskar kraftigt. I oktober halverades försäljningen jämfört med förra året, rapporterar Sveriges Radio. Det slår hårt mot landets mackägare.
Försäljningen minskar av en rad skäl. Bland annat så har skatten på etanol höjts kraftigt de senaste åren, samtidigt som oljepriset rasat. Nu är prisskillnaden minimal. Men den kraftiga nedgången i försäljning har inte bara med priset att göra.
Många etanolbilar har motorer som också klarar bensin. Den som vill tanka sin bil med endast etanol, för miljöns skull, råkade snabbt ut för problem. Etanolet orsakade allvarliga motorstörningar och många verkstäder kände sig nödgade att råda sina kunder att endast tanka med bensin för att inte orsaka bilarna ytterligare skada. På grund av detta har försäljningen av etanolbilar och etanol sjunkit som en sten.
Av det skälet har Volvo, Ford och Audi helt slutat tillverka etanolbilar. De bär sig helt enkelt inte. Men etanolpumparna som bensinmacksägare tvingats investera hundratusentals kronor i kommer att stå kvar. Inte för att mackägarna själva valde en misslyckad investering, utan för att regeringen tvingade dem att göra en.
Sverige har nämligen kvar pumplagen, en otidsenlig lagstiftning som infördes 2007. Den innebär att en bensinmack måste tillhandahålla förnybara drivmedel. Pumplagen infördes när klimatfrågan stod som mest i fokus. Då drabbades hela världen av etanolfeber. Runt om på jorden infördes kraftiga subventioner för just etanolproduktion, även här i Sverige. Det ledde till att regnskog skövlades för att ge plats åt odling av exempelvis sockerrör. En enorm miljöförstöring, driven av ett politiskt beslut att försöka minska detsamma. Det misslyckades, som så ofta när politiker tror sig kunna besluta om saker de inte kan något om. I stället bör politiker ställa upp långsiktiga spelregler man vet kan hålla över tid. Med en sådan målsättning hade det inte blivit någon pumplag som driver mackar i graven med olönsam etanol.
Det råder ingen tvekan om att det behövs fler fossilfria drivmedel. Men den politiska styrningen har riktats åt fel håll. I stället för att enbart bestraffa det skadliga, allt för stora utsläpp, har man valt att gynna enskilda drivmedel, exempelvis etanol. Bland annat genom att införa krav på svenska bensinmackar att ha pumpar med förnybara bränslen. Nu får enskilda bensinmacksägare ta smällen när de sitter fast med olönsamma pumpar.
Frågan om mackdöden och de allt mer obsoleta etanolpumparna är ett utmärkt exempel på när statlig styrning misslyckas. Men mer konkret är det naturligtvis något som drabbar ägare och anställda på bensinmackar och framför allt boende i glesbygd, som nu kan få flera mil längre till närmsta mack.