Yxhugg måste vara förankrade
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I det har Håkan Ericsson en poäng när han kräver "yxhugg" istället för osthyvel.
Däremot tror jag inte på att hugga med yxan när det handlar om snabba beslut som när budgeten ännu en gång, i elfte timmen, måste anpassas. Budgeten är ju redan ianspråktagen och verksamheten planerad.
En översyn med mer drastiska neddragningar och nedläggningar måste förankras ordentligt, politiskt och inte minst hos allmänheten och dem som berörs genom sina anställningar.
Håkan Ericsson verkar förespråka fler nedläggningar av skolor på landsbygden. Skolor som ändå inte bär sig och som lever vidare tack vare inomregionalt stöd från andra skolor i kommunen. För majoritetens del, som kämpar för en levande landsbygd, är det inte ett lika lätt taget beslut. Kan jag tänka mig.
Verksamheten i Gotlands kommun är omfattande och består av i stora tag, två delar: kärnverksamhet och annan verksamhet som inte är stadgad i lag men som ändå anses viktig för kommunen och regionen.
Renodlar man kommunens verksamhet utifrån vad den måste sköta så är det "bara" utbildning, vård (ligger annars på landstingen där de finns), stadsplanering, miljö- och hälsoskydd (sophantering), räddningstjänst, vatten och avlopp, bibliotek och kollektivtrafik.
Hela kultur- och fritidsnämnden skulle alltså kunna lägga ner allt utom biblioteken.
Vill vi det?
Nja.
Mats Linder i Gotlands Allehanda ifrågasätter kommunens stöd till olika projekt och företagssatsningar och det ligger också nära till hands att välja bort detta istället för att dra ner på skolan, vården och omsorgen. Problemet är att det, trots att det handlar om ganska mycket pengar, är en bråkdel av kommunens totala omslutning. Det skulle alltså inte spara så mycket pengar, men visst finns det en principiell frågeställning att genomlysa, om kommunen ska stödja enskilda företag och vilka får stöd och vilka får inte?
Det blir än mer komplicerat när befintlig service är helt beroende av att vi ökar inflyttningen, hur ska vi få fler att flytta hit utan att ha en organiserad och förankrad näringslivspolitik?
Nej, lätt är det inte och här, om någonsin, bör processen förankras så långt det bara är möjligt hos den gotländska allmänheten.