Vill du bli politiker när du blir stor?

Gotland2009-02-23 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Dagens Nyheter (DN) gjorde på ledarplats i lördags en liknelse angående dagens situation och hur det var då Emil i Lönneberga, förvisso i sagans värld, drömde om att bli kommunpolitiker. Ledaren var mitt i prick på det mina tankar kretsat kring länge, synen på politikerjobbet och vad det gör med vår demokrati.
Allt färre är med och delar det demokratiska arbetet i politiska partier. Allt fler väljer att stå vid sidan om och recensera resultatet.
Ändå är samhällsengagemanget stort och inte minst ungdomar är mycket medvetna i samhällsfrågor. Däremot har det varit minskad tillströmning till alla politiska ungdomsförbund under många år. Den senaste tiden har dock trenden vänt, om det håller i sig eller inte får tiden utvisa.

DN tror på ett ökat engagemang i politiken och gör jämförelser med utvecklingen i USA. Jag brukar inte hysa förhoppningar om att Sverige ska ta efter USA men i denna fråga hoppas jag verkligen att vi kan se en liknande utveckling här i Sverige.
Att jobba politiskt kan vara jobbigt och krävande, men det är också byggt på en positiv grundinställning att det är möjligt att påverka.
I dag sammanträder kommunfullmäktige i Gotlands kommun. Våra 71 folkvalda ska besluta i olika frågor och framför allt handlar det nu, och för en lång tid framåt, om att hitta lösningar för att bibehålla servicen till gotlänningar i vård, skola och omsorg.
Sanningen är att när vi jämför nyckeltal med andra kommuner så har vi en bra kvalitet och högre nivå än många andra. Det kan man inte tro när man följer debatten, men så är det.
Ingen vill jobba för att försämra verksamheten, men någon måste fatta de svåra besluten när pengarna inte räcker.

Många tycker att det är just i politikerskaran som vi ska spara pengar. "Färre politiker" ropar några och det kan synas som en enkel lösning. Men om ännu färre ska sköta vår demokrati blir det inte direkt mer lockande, risken är att fler drar sig för att engagera sig. Förutsättningarna för till exempel småbarnsföräldrar minskar om bördorna ökar. Politikerjobbet på kommunnivå är som jag påpekat många gånger förut, ett frivilligt och i princip oavlönat arbete som utförs på fritiden.
Däremot skulle det vara bra för demokratin om man inte bara lät partierna tala genom sina utvalda "språkrör" utan visade hela mångfalden av politiska röster i debatten.
Läs mer om