Vilken anda råder i dag?

Gotland2009-03-04 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Saltsjöbadsavtalet från 1938 håller på att revideras. Där ska man hitta nya tidsanpassade former för samarbetet mellan parterna på arbetsmarknaden. 1974 ersattes reglerna om uppsägning med den nya lagen, lagen om anställningsskydd (Las), kanske den hårdaste nöten att knäcka för att hitta en ny lösning.
Efter att Saltsjöbadsavtalet satts i bruk minskade problemen med strejker och andra konflikter på arbetsmarknaden avsevärt. Men på det radikala 1970-talet ville många frångå samarbetsviljan med arbetsgivarna och det fackliga arbetet blev mer drivande och krävande.
Just i denna tid och anda stiftades alltså lagen om anställningsskydd.
Efter det radikala fackliga uppsvinget blev tonen åter mer samarbetsvillig än konfrontationsinriktad.
Så berättas det i alla fall skeendet enligt historiebeskrivningen.

Las är den lag som flest företagare nämner som hinder för att anställa. Det är också den lag som medverkar till att omsättningen på arbetsmarknaden bland fast anställda är minimal. Det är den lag som gör att ungdomar, som en konsekvens, diskrimineras, och det är den lag som inom mediabranschen satts i system för att skapa otrygghet genom alla vikariat regelmässigt avslutas innan de som har dem blir "inlasade".
Det är också lagen som gör att många stannar kvar i anställningar de inte trivs med, kanske till och med bli sjuka av. Därmed lastas sjukförsäkringssystemet av kostnader som kan härröras till dålig arbetsmiljö eller personliga konflikter.

I dag är fackförbunden i sig själva stora organisationer som omsätter miljontals kronor och själva ganska stora arbetsgivare. De fackliga ledarna har löner och förmåner som liknar många direktörers.
I arbetsplatsklubbarna sliter man dock fortfarande oftast utan vare sig lön eller tack många gånger.
Men att samarbetet på arbetsmarknaden behöver ses över har stått klart ganska länge och särskilt tydligt blev det när IF Metall häromdagen gick med på sänkta löner i hopp om att medlemmarna därmed skulle få behålla jobbet.
"Ett undantagstillstånd" förklarade ordförande Stefan Lövdén avsteget från det fackliga hederskodexen att aldrig acceptera en lönesänkning.
Att något måste göras är helt klart. Frågan är vilken anda som präglar de pågående överläggningarna: saltsjöbadsandan eller 70-talets konfrontation?
Av Metalls agerande att döma verkar det som vi snarare hamnat nånstans på 1800-talet.
Läs mer om