Viktigt vÀrna hyresrÀtt
Detta Àr en ledare. PÄ hela Helagotland publiceras ledarartiklar frÄn GotlÀnningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Och faktiskt, det finns mÄnga som hellre vÀljer hyresrÀtten framför att Àga sin bostad.
Dilemmat Àr att det inte finns nÄgon marknad för hyresrÀtten. Den har historiskt subventionerats av staten för att trygga ett hyfsat billigt boende för den del av befolkningen som vill eller mÄste bo i hyresrÀtt.
NÀr subventionerna togs bort, minskade byggandet drastiskt och istÀllet byggde man studentlÀgenheter som aldrig förr eftersom det var dessa bostÀder som dÄ istÀllet var ekonomiskt fördelaktigt att bygga.
Efter studentlÀgenhetsboomen kom en trend att bygga seniorboende.
Alla subventioner Àr knutna till att bostÀderna under ett visst antal Är inte fÄr anvÀndas till annat Àn de Àr byggda för. StudentlÀgenheterna fÄr alltsÄ hellre stÄ tomma Àn bebos av en icke studerande.
Under lÄng tid var det politiskt korrekt att kritisera och fördöma satsningarna i Miljonprogrammet. "Hur kunde man bygga dessa komplex som var som gjorda för att skapa problem?".
Men problemen sitter knappast i huskropparna utan i samhÀllets sammansÀttning i övrigt och i dag Àr mÄnga miljonprogramsomrÄden rustade och trevliga att vistas i.
Ta en stund och ströva omkring i Bogen 1 till exempel. HÀr har man med enkla medel skapat ett synnerligen trivsamt omrÄde som kÀnns hemtrevligt och levande.
De nya bostadsomrÄden som byggs i dag Àr till förvÀxling lika och inte sÀrskilt trivsamma. Fyrkantiga lÄdor pÄ rad eller i kvadrat vart man ser. Inte ett skymt syns av det boende som Àr störst efterfrÄgan pÄ, nÀmligen radhusboende, som exempelvis Gotlandshems kvarter vid Myrstigen i södra Visby. DÀr krÀvs det upp emot tio Ärs köande för att ens komma ifrÄga för att flytta in.
Socialdemokraternas förslag att lagstifta om ett kommunalt ansvar att se till att det finns hyresrÀtter till framför allt unga och invandrare Àr dÀrför ett förslag som tÄl att diskuteras.
DÀremot bör vi sluta att bygga in segregation i den fysiska planeringen genom att öronmÀrka boende till "unga", "studenter", "seniorer", "barnfamiljer" och annat. Det Àr dessa mönster som skapar problem, inte hur husen ser ut.