Viktig motbild till domedag

Gotland2008-07-08 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det samarbete som Sverige och USA har kring miljöfrågor har det inte direkt tjatats om i svenska medier.
Hur det stora landet i väst som ofta vill utnämna sig till norm och samvete för hela världen, nu riktar sina ögon mot Sverige för att komma ikapp i kampen för planetens överlevnad.
Två närstående till George W Bush berättade om det arbete som görs och om USA:s ambition att få med Kina, Indien med flera länder i att hitta klimatsmarta lösningar inom framför allt energi- och bränslefrågan.
Alexander Karsner, ansvarig för energieffektivisering och förnybar energi vid USA:s energidepartement och Michael Wood, USA: s ambassadör i Sverige hyllade Sverige i allmänhet och Maud Olofsson i synnerhet vid paneldebatten vid centerpartiets miljöseminarium.
Deras samarbete utgår från att hitta tekniska lösningar som underlättar enskilda människors bidrag till att minska koldioxidutsläppen och energiförbrukningen.

Och det är ju så klart helt rätt.
Lika rätt är det att argumentera mot dem som hellre letar konflikter och arbetar hårt för att bevara vårt oljeberoende. Som Alexander Karsner påpekade så är majsetanolen inte lösningen på sökandet efter det ultimata biobränslet. Man ska inte göra bränsle av sånt som går att äta så länge vi har människor som svälter.
Men för att komma vidare (som även Åsa Odell skrev om i onsdags) måste man börja nånstans. Och hur man än ser på saken så är majsetanolen definitivt bättre än att fortsätta använda fossila bränslen och det är definitivt inte majsetanolens fel att oljepriset stiger.
Oavsett alla dess nackdelar.

Knäckfrågan är att vi har inget val. Det handlar inte om att vi kan välja mellan att fortsätta att använda olja eller inte. Att fortsätta släppa ut växthusgaser eller inte.
Men så länge det inte finns tekniska lösningar för gemene man är det svårt att vända oljeberoendets hårda grepp.
Men det går.
Det är klart att det går.
Och i det arbetet är inte minst vi inom medierna viktiga. Målar vi ständigt upp domedagsprofetior om jordens undergång som om det inte finns några alternativ till detta scenario, då bidrar vi också till att omställningen bromsas.
Vi måste börja behandla även de goda exemplen som nyheter, värda att lyfta fram med stort genomslag.
Läs mer om