Vi vill investera i erfarenhet

Den borgerliga regeringens skattepolitik diskriminerar pensionärer. Därför vill socialdemokraterna sänka deras skatter, skriver öns riksdagsledamot Christer Engelhardt (s).

Den borgerliga regeringens skattepolitik diskriminerar pensionärer. Därför vill socialdemokraterna sänka deras skatter, skriver öns riksdagsledamot Christer Engelhardt (s).

Foto: JONAS EKSTR…MER / SCANPIX

Gotland2008-03-17 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Vi socialdemokrater har i dagarna presenterat en ny äldrepolitisk plattform, Investera i erfarenhet. Vi anser att Sverige behöver en ny syn på äldres arbete och pensionering.
Antalet äldre ökar samtidigt som många känner sig pigga och är aktiva högre upp i åldrarna än tidigare. Samtidigt har inte alla möjlighet att arbeta fram till pensionsåldern - utan slits ut i förtid.
Därför ställer vi krav på regeringen att inrätta en erfarenhetsdelegation och börja förändra attityden till äldre på arbetsmarknaden och förändra arbetslivet så att vi inte sliter ut människor i förtid.

Sänkt skatt för pensionärer
Den borgerliga regeringens skattepolitik diskriminerar pensionärer. En pensionär som har en pension på 10 000 kronor i månaden betalar 400 kronor mer i skatt än en som arbetar. Det är inte rimligt. Pensionen är en uppskjuten lön. Därför föreslår vi socialdemokrater bland annat ett skatteavdrag också för den som har pension.
Det innebär 2 000 kronor i retroaktiv sänkt skatt från årsskiftet 2007/08 samt 2 000 kronor i sänkt skatt per år. Vårt förslag gynnar framförallt pensionärer med låga pensioner. Det finns ingen åldersgräns för viljan att forma sitt eget liv. Men för den borgerliga regeringen handlar äldres valfrihet mest om att välja privat eller offentlig omsorg.
Vi vill ändra på det. När man behöver hjälp av hemtjänst, äldreomsorg eller vårdcentral måste man få välja vad man vill ha hjälp med, hur man vill få hjälp, på vilket språk och i vilken turordning. Dessa frågor har vi bland annat arbetat med i vårt rådslag om välfärden.
Den tidigare socialdemokratiska regeringen startade förändringsarbete inom äldreomsorgen genom att 2006 fatta beslut om en tioårig nationell utvecklingsplan för vård och omsorg om äldre. Om denna plan ska kunna förverkligas krävs investeringar i välfärdspolitiken.
Under vårt regeringsinnehav vidtogs en rad åtgärder för att förbättra äldres situation. Bland annat infördes ett särskilt högkostnadsskydd i tandvården för alla över 65 år.
Vidare infördes en maxtaxa i äldreomsorgen och en värdesäkring av pensionerna. Bostadstillägget förbättrades i flera omgångar och anhörigstödet ökades.
Äldreskyddsombud inrättades och en stor satsning gjordes på kompetensutveckling och utbildningsvikariat för äldreomsorgspersonal. Men fortfarande finns en rad brister som behöver åtgärdas och nya problem skapas genom den borgerliga regeringens prioriteringar att sänka skatterna före satsningar på investeringar.

Kompetensstegen för personalen
Vi socialdemokrater vill satsa på kompetensutveckling för äldreomsorgens personal. Att investera i personalen är att investera i kvalitet. Staten bör fortsätta att satsa resurser på kompetensutveckling för äldreomsorgens personal genom den så kallade Kompetensstegen.
Det bör införas nationella kompetenskrav för att arbeta i äldreomsorgen för att markera hur viktigt arbetet är. De som idag arbetar inom äldreomsorgen bör få möjlighet att genom validering och utbildning nå undersköterskekompetens.
Det bör utvecklas nationella specialistutbildningar för undersköterskor som gör det möjligt för dem att gå vidare och utbilda sig till exempelvis demensundersköterska eller rehabiliteringsundersköterska. Regeringen bör ta initiativ till fler specialistutbildade sjuksköterskor inom äldrevården och även utbilda fler geriatriker.
Sverige har råd att finansiera framtidens vård och omsorg om äldre på ett solidariskt sätt. Det handlar om prioriteringar och värderingar.
Det handlar om att sätta äldreomsorg, sjuka äldres behov av hemsjukvård och äldreboende före skattesänkningar för höginkomsttagare.
Läs mer om