Vi måste få fler industrijobb på Gotland
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
På Gotland har Nimbus varslat om nedläggning av fabriken i Visby och neddragningar i Fårösund. I Fårösund står man dessutom inför hotet att behöva flytta på varvsområdet, då ägaren hellre ser att det byggs lägenheter där med havsutsikt.
Kalkjobb i 20 år till?
Om något år ser Gotland ut att i stort sett stå utan industrijobb. Det är i princip bara Cementa och Nordkalk kvar av den stolta industri som fanns på företrädesvis norra Gotland. Nordkalk diskuteras livligt i media om att även det borde läggas ner då man är orolig för vattnet och de stora hål ett nytt brott skulle ge.
Men om man nu lägger ner även Nordkalk, vilket troligen sker i vilket fall som inom 20 år, vad ska människor arbeta med då? När man pratar med folk, så verkar många luta åt att Nordkalk inte ska få brytningstillstånd i Bunge. Vid frågan vad ska vi då ha för jobb, svaras det ofta undvikande att det måste bli jobb som inte tär på naturen. Att precisera dem går inte lika lätt.
Lite förslag har jag ändå sett. Fler arbetsplatser typ Slite stenhuggeri, som förädlar sten vid renoveringar eller till gravstenar. Träprodukter, turismutbyggnad och ekologiska odlingar är andra förslag. Som alla kan se är det på tok för lite för att ge mer än en handfull arbete. Turismen är också säsongsbetonad och försörjer ingen familj.
Vi behöver därför en arbetskonsult, en ny Thage G. Peterson, som såg till att vi fick ersättningsjobb till Gotland efter militären. (Riksantikvarieämbetet har förresten flyttat in i dagarna).
Lägre fraktpriser
Någon som kan utreda på vilket sätt vi kan locka företag till Gotland och då speciellt till norra delen. Som kan fråga runt bland möjliga befintliga företag, som lika gärna skulle kunna ha sin verksamhet på Gotland.
Han/hon skulle även försöka påverka, så att frakterna till/från Gotland blev bättre och billigare, och vilken mark som ett företag skulle kunna hyra för en inte allt för hög penning.
Det skulle även kunna utredas vilka nya sorters företag som skulle kunna etableras här. Vi har energisektorn där gas väl redan på försök utvinns på en bondgård. Varför kan vi inte tillverka vindkraftverk här och exportera? Vi har bra hamnar i närbelägna Slite, Kappelshamn och Fårösund, som skulle kunna exportera sådana monster.
En bredare undersökning till hur vi på bästa sätt kunde använda kalkstenen vore bra. Tänk om vi kunde hitta nya nischer där. Bänkskivor, golv, fönsterbänkar, vaser, utsmyckningar, ja till och med väggsidor till hus i ett blankpolerat stycke kunde man tänka sig.
El-, hybrid- eller vätgasbil
Det är bara fantasin och en eller flera driftiga entreprenörer som saknas. De industrijobb som vi är vana att se, har minskat kraftigt under de senaste 20-30 åren.
Det behövs ett nytänkande så vi inte hamnar i en "Åslingakut", som vi gjorde under 1970-talet när varven skulle räddas. Det gick som bekant inte och gav oss den första stenen i den enorma statsskuld som vi ännu har sviter av.
USA har gjort samma misstag med sin bilindustri. Nu vill ingen ha de stora bilslagskeppen som subventionerats av den amerikanska regeringen.
Däremot skulle vi kunna tillverka komponenter till den nya energisnåla el-, hybrid- eller vätgasbil, som måste komma inom några år. Kompetensen från Flextronics finns kvar. Vem antar utmaningen?