Vi kan lära av Ramadan
Foto: Mark Earthy /SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Less is more (=mindre är mer, fritt översatt) är ett uttryck som jag gillar men som knappast har nån motsvarighet i hur vare sig jag själv eller världen i stort lever.
För inte så länge sedan ansågs dragspel och fiol som djävulens verktyg för att fånga in själar att använda i ondskans syfte. I en tid när det var så oändligt mycket tystare än i dag, när ens omvärld var klart och ibland påträngande begränsad kan jag mycket väl tänka mig att tonerna kunde tala till ens innersta längtan och begär.
Begär var ju länge lika med synd.
I dag är begäret inte djävulen utan gud.
*
Behov kan tillfredsställas omedelbart och eftersom möjligheten finns ser vi till att det blir så i många fall. Vi behöver inte längre längta till något och det tror jag är både synd och till fördärv.
Framför allt lurar möjligheten till omedelbar behovstillfredsställelse oss att tro att alla faktiskt kan få allt.
Köp i dag, betala i morgon.
Bristen på längtan handlar inte bara om materiella ting utan om upplevelser och strävan efter det perfekta.
Allt kan bli perfekt om vi bara renoverar lite, både våra bostäder och oss själva.
Och i och med att det är möjligt lägger det press på oss att nå dit, till det perfekta livet.
Om vi och våra hem inte är perfekta beror det på oss själva, att vi inte bemödat oss tillräckligt.
*
I dag handlar livet inte så mycket om att längta som att värja sig från allt som öses över en.
Istället för fiolens lockande toner hörs i dag inte musiken eftersom den finns överallt.
Att vara tyst och stilla, helt naturliga beteenden, betalar vi för i dag genom köpa tid för yoga, meditation, retreater och gud vet vad.
Om man inte är troende muslim förstås.
Ramadan har börjat och det finns något mycket tilltalande i detta sakrament. Förutom att fasta ska Ramadan ägnas åt stillhet och eftertanke. Man ska samlas kring familjen och låta bli att tänka missunnsamma tankar, undvika våld, ilska och "skitsnack".
Eftertanke helt enkelt. Islam är ju inte direkt en religion vi kristna tycker att vi har något att lära av men i det här fallet borde vi ta efter lite mer. En liten stunds eftertanke varje dag.
Eftertanke har jag ägnat mig mycket åt i en lite mer världslig form. Tankarna har kretsat kring hur jag ska få de som inte vill förstå vad jag menar när jag kritiserar DBW:s inflytande på det gotländska samhället.
Att det inte handlar om att kvotera DBW utan om de maktstrukturer som skapat vårt samhälle och som de flesta insett är dåliga men som lever och frodas i bland annat mötet mellan denna herrklubb och samhället.
Av alla de reaktioner jag har fått känner jag ett brett stöd för mitt resonemang och det är bara att sätta sitt hopp till droppens kraft att urholka stenen.
Det jämställda samhället handlar inte om att räkna kvinnor och män utan om så mycket mer. Framför allt om formell makt och informella maktstrukturer.
*
Jag hade tänkt skriva lite om två uppseendeväckande debattinlägg från gotlänningar som tycker att vi ska införa censur i gotländsk press. Men eftersom flera andra redan tagit upp det under veckan så låter jag mina tankar ligga på lut till nästa lördag.