Vi har bra kontroll på ekonomin
Foto: Krister Nordin
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Årets beräknade resultat för Gotlands kommun är +29 miljoner efter månadsrapporten för oktober månad. Kommunen har en mycket bra verksamhet med duktiga medarbetare och vi har en bra kostnadskontroll. Trots det hörs nästan bara orden dålig ekonomi, kris och besparingar i debatten. Varför?
Fullmäktige tog i måndags beslut om budgeten för 2009. En budget som omsluter cirka 3 860 miljoner. Av detta går mer än 85 procent (cirka 3 290 miljoner) till skola, vård och omsorg. Det som alla i debatten tycker att vi skall prioritera. Men utöver det vill vi alla gotlänningar ha ett tryggt Gotland med bra räddningstjänst, bra infrastuktur med vägar, hamnar, renhållning med mera samtidigt som kommunen bör stödja kultur och olika fritidsaktiviteter inte minst ur ett folkhälsoperspektiv. Redan idag går alltså den allra största delen av kommunens resurser till de prioriterade områdena. Går det att omfördela mera? Vilken service vill gotlänningarna ha?
I budgeten för 2009 avsätter vi pengar till personalkostnadsökningar med totalt 125 miljoner som fördelas ut till de olika nämnderna. Trots att vi har en budget på totalt 3 800 miljoner och kan avsätta 125 miljoner till personalkostnadsökningar så diskuteras de besparingar (20 miljoner) som vi i höstens budgetavstämning tvingats lägga ut på nämnderna 2009 mer än hur vi använder de övriga miljonerna i budgeten.
På ett år har prognosen för skatteintäkter försämrats med 90 miljoner jämfört med prognosen i december 2007 och sedan fullmäktiges beslut om budgetramar i juni är intäktsminskningen 73 miljoner.
Ingen kunde förutse dessa kraftiga svängningar och även om vi har bra kontroll på kostnaderna i kommunen så krävs det omställning när intäkterna minskar! För att balansera de kraftigt minskade intäkterna måste vi lägga ut besparingsbeting för att få höstens budget att gå ihop. "Men spara då på administration" hör jag ofta. Ja, det är just det vi gör. Stora besparingar görs nu på samordning av administration i den nya serviceförvaltningen, totalt sparar vi 40 miljoner till 2010 på effektivare administration och utöver det fördelas beting på nämnderna.
Vi måste alltid i den offentliga verksamheten se över och driva verksamheten så rationellt som möjligt för att kunna ge kommuninnevånarna så bra välfärdstjänster som möjligt. Men det går inte alltid att försvara att en verksamhet skall behöva kosta mer på Gotland än i andra jämförbara kommuner!
De försämrade skatteprognoserna beror på svagare konjunkturutveckling än vad man tidigare räknat med och den oro som nu är i världsekonomin får givetvis konsekvenser även i kommuner och landsting. Det beror också på att vi minskar i befolkning på Gotland.
Den stora utmaningen framöver är att öka befolkningen på Gotland och sprida bilden av Gotland som året-runt-ö, en trygg och bra plats att bo och driva företag samtidigt som vi utvecklar mötesplatsen och besöksön året runt.