Vem vinner sjöslaget?
I det tysta pågar sannolikt ett sjöslag mellan rederiet Gotlandsbolaget och Rikstrafiken om villkoren för Gotlandstrafiken under nästa sexårsperiod. Foto: Bengan Zettergren/GT-arkiv
Foto: Bengt Zettergren
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Jag har länge trott att Gotlandbolagets erfarna och skickliga ledning äntligen mött värdigt motstånd i Rikstrafikens vd Staffan Widlert. Men om Gotlandsbolaget är enda rederi, som lagt anbud, så sitter de på alla trumf. De kan pressa Rikstrafiken hårt, för om de inte får som de vill, kan de säga att de struntar i trafiken och då står Rikstrafiken där utan rederi. Och måste snabbt hitta en nödlösning.
Ett tecken på hur stark position Gotlandsbolaget har, är den uppgörelse om att fartygen får ta fem och tio minuter längre tid på sig nästa år. Officiellt heter det för att kunna gå på tre motorer och sköta underhållet till sjöss. Men det innebär ju också, att de kan spara in på bränsleförbrukningen och därmed tjäna ännu mycket mer pengar, på de för rederiet mycket fördelaktiga bränsleersättningarna. Genom detta kan de få betalt för 100 procent bränsle, men i praktiken bara göra av med 50 procent, vilket ger 50 procent i ren vinst.
En av knäckfrågorna inför det nya avtalet är säkert just bränsleersättningarna. Ingen tror att bränslepriset kommer att gå ner. Frågan är vem som ska betala det höjda bränslepriset, rederiet, resenärerna eller skattebetalarna. För att lösa denna knäckfråga och allt det som handlar om både passagerarpriset och fraktpriserna, så krävs politiska beslut av den borgerliga regeringen. Ytterst är det faktiskt näringsminister Maud Olofsson och infrastrukturminister Åsa Torstensson, båda centerpartister, som avgör detta. Centern äger frågan och finansminister Anders Borg (m) avgör ytterst villkor och standard på Gotlandstrafiken de kommande sex åren.