Vem får styra helikoptern?
Sjukvården har större möjligheter att skapa lönsamhet i helikopterverksamheten än räddningstjänsten. Foto: Bengan Zettergren/GT-arkiv
Foto: Bengt Zettergren
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Räddningstjänsten har länge dragits med överskridande av sin budget. När den borgerliga kommunledningen, med kommunalrådet Lars Thomsson (c), ville visa handlingskraft, blev det den auktoritära vägen. Personalen kördes över och istället för att spara på det, som kostade mer än budget, sparades på brandkåren. Gökungen helikoptern gick med underskott, men brandkåren klarade sin verksamhet enligt budget.
Det hela landade dock efter våldsamma protester på att fem heltidsanställda brandmän i Visby ska säga upp. Och ledningskontoret skulle utreda, vem som skulle ansvara för helikoptern. Räddningstjänsten har nämligen inte alls lyckats sälja körningar till fastlandet, för att dra in extrapengar, för att täcka kostnaderna för helikoptern. Men det mesta talar för att sjukvårdens planeringsenhet skulle klara det bättre. Där finns kontakter och kompetens för att sälja helikopterkörningar av sjuka barn och andra.
Låt oss nu hoppas, att det kan bli politisk majoritet kring ett beslut, att låta den duktiga planeringsenheten på lasarettet, ansvara för helikoptern. Då kan den användas maximalt. Planeringsenheten har visat sin förmåga att organisera bort nästan alla köer inom sjukvården. Vi har ju den bästa vårdgarantin i landet. Säkert kan denna duktiga personal organisera räddningshelikoptern, så den blir lönsammare och mer nyttigt använd. Låt klokheten och omsorgen om gotlänningarnas trygghet gå före partipolitisk prestige. Låt helikoptern landa inom sjukvården.