Veckan där EU inte fanns

Gotland2008-07-12 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det sägs att det inte är valår på länge men faktum är vi har ett val nästa år, den 7 juni.
Valet till EU-parlamentet har inte direkt stått på dagordningen under årets Almedalsvecka och EU-valet har tidigare år inte heller fått svenskarna att springa till vallokalerna.
Sist det begav sig, 2004, röstade 37,9 procent av alla röstberättigade svenskar. 1999 var valdeltagandet 38,8 procent och 1995 röstade 41,6 procent.
Att valet till EU-parlamentet inte engagerar kan bero på att EU inte är närvarande i vår vardag. Det är inte bara under Almedalsveckan som EU lyser med sin frånvaro.

Konsekvenserna av informationsglapp mellan makt och medborgare har visat sig på två liknande och mycket talande sätt: FRA-debatten i Sverige som tog makten fullkomligt på sängen, och irländarnas tydliga nej till Lissabon-fördraget i folkomröstning.
Undersökningar i Irland visar att 80 procent av de som röstade nej gjorde det för att de helt enkelt inte visste vad fördraget innebar. Irland är annars ett av de mest EU-positiva medlemsländerna, så någon protest mot själva EU var det inte.

Frågan om EU-parlamentets betydelse och arbete diskuterades i en fullsatt Bildstenshallen på Fornsalen i går. Så nog finns intresset för EU även i Sverige.
Margot Wallström (s), EU-kommissionär, Cecilia Malmström (fp), EU-minister, och Carl Fredrik Bergström, docent och forskare i juridik gav sina olika perspektiv på frågan och bland annat frågade man sig vad som händer med Lissabon-fördraget nu när Irland sa nej i folkomröstning.
Carl Fredrik Bergström trodde att Lissabonfördraget var förlorat, med Cecilia Malmström och Margot Wallström, var mer hoppfulla att man skulle hitta en lösning.
- Det gäller att lyssna på Irland och inte bara avfärda dem med att de inte förstått. Ett "nej" är ett svar men inte lösningen på problemet som är att det behövs ett nytt fördrag som passar EU med dagens medlemsantal, menade Margot Wallström.

Att hävda att folk inte förstår är en vanlig förklaring när medborgarna inte röstar som makten vill.
I Sverige är det riksdagen som ska besluta om Sverige ska skriva på Lissabonfördraget eller inte. Men att vi inte ska ha folkomröstning betyder inte att man kan låta bli att förklara vad det handlar om.
Om vi inte lärt något annat av FRA-debatten så borde vi ha lärt oss det.
Läs mer om