Varför får kvinnor inte heltid?

Varför är det självklart att män får heltid och kvinnor deltid eller timanställning?

Varför är det självklart att män får heltid och kvinnor deltid eller timanställning?

Foto: ERIK G SVENSSON

Gotland2007-11-17 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I Gotlands kommun liksom inom handeln, så finns det nästan alltid heltidsjobb för männen. Men för kvinnorna finns det oftast bara deltidsjobb eller ännu lösligare, timanställningar.
Varför diskriminerar kommunen och handeln kvinnor på detta vis. I Gotland kommun finns det drygt 350 kvinnor, som nu har deltid, som vill ha utökad sysselsättningsrad. Jämfört med 2001 har det blivit bättre, men varför går det så oändligt långsamt?
Det finns ett stort antal timanställda, som rings in i vården för att fylla luckor. I år har den tid som de timanställda gjort i Gotlands kommun kommit upp i en nivå, som motsvarar cirka 50 heltidtjänster.
Det är helt klart kvinnorna, som drabbas av deltids- och timanställningar. Inom äldreomsorgen, sjukvården och bland städpersonalen finns huvuddelen av de deltids- och timanställda. Totalt är det cirka 1700, som har deltid. Av dem är det endast 169 män. Är inte detta könsdiskriminering? Varför är det självklart att män får heltid och kvinnor deltid eller timanställning?
Fackförbundet Kommunal lät för några år sedan en forskare se på kostnaderna för deltider och timanställda kontra heltider. Då visade det sig att det blir rejält dyrare för arbetsgivarna med deltider och timanställda. Det kostar tid och personal att ringa in timanställda och det blir ökad administration. Deltidanställda får för lite pengar för att klara sig och de timanställda får sitta hemma och vänta på att få jobb. En påfrestande tillvaro av väntan och att hoppa in här och där.
Det går självklart att konstruera scheman så att heltider sköter jobbet, när det är störst arbetsbelastning inom vård och omsorg. Det går att ordna personalpooler och det kanske behövs kombinationstjänster med jobb på olika platser och med olika uppgifter.
Vad som nu krävs är ett tryck från facket och kloka politiker, att sätta upp målet, att inom ett år ska de 350 som önskar heltid, få det. Nästan 200 finns inom social- och omsorgsförvaltningen. Och av alla timanställningar kan det inom ett år skapas minst 30 heltidstjänster av de 50 som timarbetstiden motsvarar. Då kan diskrimineringen av öns kvinnor minskas. Och kommunen spara pengar.
Läs mer om