Varför bryr sig ingen?
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Vad som ofta glöms bort när ny teknik introduceras är olika säkerhetsaspekter och i det här fallet handlar det om strålningsriskerna och de skador som detta kan medföra. Ibland känns det som att taktiken är först utbyggnad och beroende, sedan säkerhetsdiskussion med avsikten att det på grund av beroendet redan "är för sent".
Det finns inte några vetenskapliga bevis för att strålningen från mobiltelefoner eller dess basstationer och master är skadlig. Men det finns heller ingen vetskap om vad strålningen innebär på lång sikt.
Därför borde det vara självklart att i högre utsträckning än idag tillämpa försiktighetsprincipen - i synnerhet när det gäller barn och ungdomar - eftersom eventuella skador inte kommer att visa sig förrän om ett par decennier.
Genom att korta ner samtalslängden kan man minska riskerna, men hur många följer dessa rekommendationer, när samtalen hela tiden blir billigare, marknadsföringen hårdare och tekniken utökas, så att telefonen numera inte bara används för vanliga samtal? Men försök, det kan visa sig lönsamt i framtiden.