Vår styrka är valfriheten

Vår styrka är valfriheten, menade rektorn för Richard Steffengymnasiet, Charlotte Lilja. Den kommunala gymnasieskolan kan erbjuda många fler profiler och tillval. Eleverna Hanna Ekengren, Hugo Gustafsson och Emma Skottling gillar att lärarna är så lyhörda för deras önskemål.

Vår styrka är valfriheten, menade rektorn för Richard Steffengymnasiet, Charlotte Lilja. Den kommunala gymnasieskolan kan erbjuda många fler profiler och tillval. Eleverna Hanna Ekengren, Hugo Gustafsson och Emma Skottling gillar att lärarna är så lyhörda för deras önskemål.

Foto: Håkan Ericsson

Gotland2007-10-05 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Jag vandrade runt igår på studie- och yrkesmässan Framtid Gotland i Rackethallen. Alla öns gymnasieskolor fanns där och berättade vad de erbjuder för alla som går i nian och ska välja utbildning och gymnasieskola nästa höst. Där fanns alla de kommunala gymnasieskolorna och de tre friskolorna, som också erbjuder gymnasieutbildning nästa år. Om Skolverket säger ja.
När jag stötte på rektorn på Richard Steffengymnasiet, Charlotte Lilja, frågade jag henne, om vad som är deras konkurrensfördel gentemot friskolorna. Hennes svar överraskade mig.
Vår styrka är valfriheten, sa hon. Vi kan genom vår storlek erbjuda många fler profiler och tillval än de mindre skolorna. Valfriheten blir större för eleverna, om de går på Richard Steffengymnasiet, än på en mindre friskola. Dessutom har den kommunala skolan gjort generationsskiftet, många lärare har gått i pension och en bra mix i olika åldrar har kommit till skolan. Och alla är behöriga och erfarna lärare.
När jag sedan talade med några elever, om varför de valt Richard Steffengymnasiet, talade de om valmöjligheterna och att de kunde påverka utbildningens innehåll och utformning så mycket. Valfriheten är stor genom de många olika profilerna och tillvalen. Deras lärare lyssnar verkligen på dem och anpassar undervisningen efter deras önskemål. Samtidigt som det ställs krav på eleverna. Tidigare var det mycket håltimmar på de kommunala gymnasieskolorna. Så är det inte idag. Richard Steffengymnasiet ligger i nybyggda lokaler, som ger en god arbetsmiljö för både lärare och elever. Det finns god tillgång till datorer, bibliotek och bibliotekarie, studie- och yrkesvägledning och egen kurator och skolsköterska.
På Richards Steffengymnasiet finns samhällsprogrammet och barn- och fritid. Genom de många profilerna och tillvalen kan eleverna skräddarsy en gymnasieutbildning efter sina behov och önskemål. För dem, som går samhällsprogrammet går det att välja mellan fem profiler. Media/journalism, turism, naturvetenskap, bild och form och musik. Och genom skolans storlek kan eleverna erbjudas massor med varianter på extra språk och matematik med mera.
Det roliga är, att den kommunala gymnasieskolans största fördel är den stor valfriheten den kan erbjuda eleverna i val av ämnen och undervisning. Om de kommunala gymnasieskolorna krymper och allt fler går i många små friskolor, så kommer valfriheten för eleverna att minska. Friskolorna erbjuder bara utbildningar, som är lönsamma för skolan. Vill våra 16-åringar ha en utbildning, som inte finns på Gotland, så tvingas de då till fastlandet. Vill vi bevara valfriheten, så ska vi vara rädda om och stärka våra kommunala gymnasieskolor. Det tjänar både eleverna och skattebetalarna mest på.
Läs mer om