Var finns trähusen?
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Forskare vid mittuniversitetet har i studier jämfört två fyravåningshus med trä- respektive betongstomme. Hänsyn har tagits till tillverkning, distribution av utgående byggmaterial och produktion under ett 100-års perspektiv. Resultatet blev att trähuset hade ett nettoupptag av koldioxid med 150 ton, medan motsvarande siffror för betonghuset var ett nettoutsläpp på 96 ton.
Trots en stark nybyggnation på Gotland av offentliga byggnader, flerfamiljshus, villor och fritidshus kan man ställa frågan: Var finns trähusen? Ja, i stort sett bara bland kategorin villor och fritidshus, i övrigt dominerar de traditionella betonghusen.
Nu är inte betong något dåligt byggmaterial, men jag tror att beställare, arkitekter, konstruktörer och byggare måste lämna lite av sitt traditionella tänkande. Det ena byggmaterialet förtar inte det andra.
Jag har skrivit det många gånger tidigare, men upprepar: För klimatsmarta Gotland skulle det vara bra PR att öka byggandet med det förnyelsebara byggmaterialet trä och därigenom medverka till att också minska växthuseffekten. Kommunen borde därför gå i spetsen och tänka i nya banor vid planeringen av ny byggnation. Kombinationen av gotländskt kärnvirke och betong borde kunna skapa spännande och vackra byggnader.