Valfrihet på arbetsmarknaden?

Gotland2007-12-08 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Valfrihet är ett vackert ord med en viktig innebörd som jag hoppas att vi alla vill värna. Det innebär att varje människa ska ha rätten att välja hur de vill utforma sina liv. Så har i alla fall jag tolkat ordet.

Definition av valfrihet
Man hör ofta detta ord höjas till skyarna, särskilt inom högerns kretsar. Och med all rätt kan man tycka. Frågan är bara hur man definierar ordet och vad detta får för konsekvenser i den verklighet vi lever i, en fråga som jag tänkte försöka mig på att besvara här.
Ofta talas det idag om valfrihet i sammanhang som rör arbete. Man talar om människors rätt att kunna välja att jobba. Gärna så mycket och länge som möjligt, låter det på vissa. Människor vill ju faktiskt göra rätt för sig.
Det sista påståendet kan jag verkligen hålla med om. Det är självklart att man vill bidra till det samhälle man lever i och känna den gemenskap som en sysselsättning innebär.
Jag tror även att de flesta människor vill syssla med något som de känner ger dem något personligen, ett självförverkligande eller i alla fall ett utvecklande yrke.
Jag tror vidare att de flesta vill kunna välja att vara mer flexibla inom sitt yrkesliv. Jag menar då inte den sortens flexibilitet som innebär att man ska släppa allt man har för hand och rusa iväg till jobbet så snart arbetsgivaren "ringer in en". Utan en flexibilitet som mer utgår från arbetstagarens vilja och villkor.
Till exempel så är jag av uppfattningen att många av oss skulle vilja kunna ha mer flexibla arbetstider, kunna bestämma mer över våra scheman och så vidare. Kanske finns det rentav någon därute som skulle uppskatta en kortare arbetsdag så att man har mer tid över till familj, hem, ärenden och andra givande fritidssysselsättningar? Borde inte detta vara valfritt? Nej, för det finns inga pengar till detta får vi veta.

Kortare arbetsdag
Vidare blir vi informerade om att man inte bara kan komma med en massa utopiska förslag som man sedan inte kan finansiera. Dessutom så vore det inte lönsamt för företagen med exempelvis en kortare arbetsdag för de anställda.
Även mina erfarenheter från arbetsmarknaden säger mig att valfriheten inte existerar i samma utsträckning för arbetstagaren som för arbetsgivaren. Det är en arbetsgivarnas marknad heter det ju till och med idag. Och på en arbetsgivarnas marknad, hur stor frihet har arbetstagaren att välja saker som arbetstider, arbetsuppgifter och så vidare?
För själva tanken med en marknad är väl att de som säljer (här sin arbetskraft) ska kunna välja till vilket pris och under vilka villkor man är redo att sälja sitt arbete?

Sälja sin arbetskraft
På denna marknad ska den som säljer sin arbetskraft även kunna välja vilket företag som passar personens kompetens bäst. Till vem man vill sälja sin arbetskraft alltså.
Ser det verkligen ut så på arbetsmarknaden? Är man som arbetssökande fri att välja vem man vill sälja sin arbetskraft till, till vilket pris och under vilka villkor?
Om man inte finner någon lämplig arbetsgivare att sälja sin arbetskraft till, eller om man vantrivs med det arbete man har, kan man då välja att inte jobba? Om inte, på vilkas villkor gäller då valfriheten?
Läs mer om