Valet som många glömde
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Valet till Europarlamentet äger rum den 7 juni i år. Något som två av tre svenskar inte känner till enligt en gallupundersökning som presenterades under gårdagen.
Förra EP-valet, 2004, röstade 38 procent av svenskarna. I gallupundersökningen svarar 41 procent att de tänker rösta i år.
Det är inte så konstigt att så många inte uppfattat att det är val till Europaparlamentet i år. Det är inte direkt något som vi i medierna har haft som favoritämne och de politiska partiernas valkampanjer har inte startat.
EU-beslut påverkar oss i allra högsta grad men parlamentet är ändå en ganska diffus del i det demokratiska samtalet. Man talar gärna om EU som princip även om vi borde vara färdigt med den frågan nu efter att ha varit medlemmar sedan 1995.
Att EU fortfarande är så abstrakt beror delvis på att det handlar om övergripande frågor som inte blir "debattmogna" förrän de kommer ner på nationell och regional nivå. Det ligger lite i sakens natur.
Men man behöver inte vara insatt i parlamentets dagsaktuella agenda för att känna ett ansvar att rösta på vilka ledamöter Sverige ska ha representerade i parlamentet. Det finns i dag 19 svenska ledamöter.
Vikten av att rösta handlar dels om att utnyttja de demokratiska rättigheterna och skyldigheterna, dels om risken att ett vikande röstdeltagande lämnar landet fritt för små extrempartier.
Sverige i Europaparlamentet ska ju helst spegla den politiska sammansättningen i det nationella parlamentet.
Det finns flera gotlänningar som kandiderar till parlamentet. Bäst på att skicka ut pressmeddelanden om detta är moderaterna som har Jenny Guteäng på 33:e plats på moderaternas lista.
Bäst plats har dock Per-Olof Jacobsson som står på 11:e plats på centerpartiets lista.
(Hanna Westerén står på plats 19 på socialdemokraternas lista).
Förresten är det kyrkoval i år också.
Men det är ämne för en annan ledare.