Vad ska de fattiga äta när drivmedel görs av livsmedel?

I Brasilien använder man alltmer mark för att odla sockerrör och framställa etanol åt den rika världen. Men vad skall de fattiga i Brasilien äta?

I Brasilien använder man alltmer mark för att odla sockerrör och framställa etanol åt den rika världen. Men vad skall de fattiga i Brasilien äta?

Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Gotland2007-12-19 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Gotland är en av Sveriges 70 ekokommuner. Vad det riktigt innebär är lite oklart. Varje kommun jobbar på sitt sätt. Men när jag läser om vad man gör på andra håll, skäms jag lite över trögheten här på ön.
På Gotland håller många fast vid den gamla idén att folk skall ta hand om sitt avfall själva. Man skall ha kompost i trädgårn och elda skräp i värmepannan. På andra håll ser man avfall som en resurs och bygger ut kommunal återanvändning.

Biogas istället för etanol
I Helsingborg kör redan över 100 bussar och sopbilar på biogas. Ett företag tar hand om allt matavfall i en biogasanläggning. Samma företag har också byggt tankstationer för biogas. Det betyder att folk kan köpa biogasdrivna bilar. Allt hänger ihop.
Gotländska politiker på alla kanter har bestämt sig för att Tyskland inte skall köpa naturgas från Ryssland. Åtminstone skall Sverige bestämma att gasen skall transporteras på land, inte under Östersjön. Tyskarna har säkert inte tänkt på den möjligheten!? Att mästra andra, det är en gren som vi är riktigt bra på i det här landet.
Nu säger man att användning av naturgas förhindrar utveckling av alternativa bränslen. Nog tycks det mig att den insändare har mer rätt som skrev, att det är precis tvärtom. Om motorer och maskiner byggs om eller utvecklas för att drivas med gas, måste det vara mycket enklare att sen gå över till biogas. När den produktionen kommer igång i tillräcklig omfattning. Det handlar om mycket stora system som skall läggas om.
Äntligen läser jag, att en person som kanske hörs, säger detsamma som redan länge sagts av många som inte hörs. Det att jorden inte kan frambringa mer livsmedel än som behövs för att mätta dess ständigt växande befolkning. Ändå kräver vi att få köra våra bilar på livsmedel, det vill säga etanol.

Motsvarar fem brödlimpor
Sten Ebbersten, pensionerad professor från Sveriges lantbruksuniversitet, uttrycker det så här: "Nu har det blivit så illa, att den som vill köra sin bil, låter 40-50 människor svälta ihjäl. Den som har pengar kommer åt spannmål, sockerrör eller något annat för att köra på etanol".
Han menar, att när man här talar så varmt för miljövänlig etanol, tar man inte hänsyn till att råvaruåtgången för att köra en mil på etanol motsvarar fem brödlimpor. Någon miljard av jordens befolkning får inte tillräcklig näring. I Brasilien använder man alltmer mark för att odla sockerrör och framställa etanol åt den rika världen. Men vad skall de fattiga i Brasilien äta?
Professorn ser jorden som en enhet. Ännu är det dock inte så. De fattiga i världen får inte mer att äta, om vi på Gotland låter bli att göra etanol av sockerbetor som vi inte får lov att göra socker av.
Det kunde påverka lönsamheten för monopolföretaget Danisco. Naturligtvis borde vi utnyttja våra goda jordar för att odla mat. Men folk vill inte betala vad det kostar, om vi skulle odla all vår mat här och odla den ekologiskt.
I teorin borde vi alla äta närproducerad mat för att undvika onödiga transporter. Men det blir ju "för dyrt". För dyrt för människor som kräver tre procent lönehöjning varje år för att kunna köpa fler stadsjeepar och göra fler resor till Thailand.
Hur vi än vrider oss i den rika världen och vill komma undan allt tal om klimathot och energislöseri, så är det vår livsstil det handlar om. "Livsmedel är bra för att vara livsmedel, inte för att fungera som drivmedel", säger professorn.
Läs mer om