Vad sätter färg på påskgodiset?
Det finns ingen anledning att riskera barns hälsa med farliga färgämnen i godis och läsk, skriver EU-parlamentarikern Åsa Westlund (s).
Foto: Ingvar Karmhed / SvD / SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det är viktigt att det godis vi köper är säkert och inte innehåller ämnen som kan skada vår hälsa. En del av det godis som konsumerades i helgen innehöll dessvärre några tvivelaktiga artificiellt framställda färgämnen.
Färgämnen i godis och läsk
Forskare i vid University of Southampton i Storbritannien fann för något år sedan att barn som får i sig godis och läsk med de sex syntetiska färgämnen som man testade kan utveckla hyperaktivitet. De sex ämnena var: E110, E102, E122, E124, E104 och E129.
Även om faran inte ska överdrivas är det dumt att utsätta våra barn för onödiga hälsorisker. Som Europaparlamentariker med ansvar för just tillsatser i livsmedel, har jag därför arbetat hårt för ett förbud mot farliga färgämnen.
Den svenska borgerliga regeringen har tvärtom motarbetat ett förbud. Tillsammans med resten av EU:s medlemsländer lyckades den svenska regeringen till slut stoppa ett förbud. Varken Sverige eller medlemsländerna ville ens ha en varningstext som upplyser föräldrarna om riskerna med färgämnena.
På den punkten fick dock den svenska och de andra regeringarna till slut ge sig. Med stöd av en majoritet i Europaparlamentet fick jag till slut igenom att godis och läsk som innehåller de sex färgämnen som visat sig kunna framkalla hyperaktivitet hos barn ska förses med en varningstext.
Inte riskera barns hälsa
Men jag har inte gett upp. Om jag blir omvald i valet till Europaparlamentet den 7 juni tänker jag fortsätta arbeta för att få bort farliga ämnen i maten, inte minst dessa färgämnen.
Det finns ingen anledning att riskera barns hälsa med farliga färgämnen. Särskilt inte då det finns andra säkrare alternativ.