Uppdrag fred i Sri Lanka
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det är inte lätt att få grepp om vad som händer i det område som officiellt benämns icke-krigszonen, men där de Tamilska tigrarnas rebellstyrkor och flera tiotusentals civila är hoptränga och hårt ansatta av militären. På måndagen kom besked från regeringen om att artilleribeskjutningen och flygangreppen i zonen stoppas, trots att militären tidigare förnekat att den använt sådana vapen.
Men någon oklarhet råder inte om att det är ett helvete för den tamilska civilbefolkningen. Människorna är klämda mellan å ena sidan de hänsynslösa tigerrebellerna som enligt flera hjälporganisationer både rekryterat barnsoldater och håller civila som gisslan och å andra sidan den lankesiska militärens brutala framryckning. Trovärdiga rapporter från FN om att fler än 6 000 civila har dött sedan januari. Långt fler har sårats och hälsosituationen är under all kritik.
Kan Bildts besök på onsdag göra någon skillnad? Förhoppningsvis, även om de tre utrikesministrarna anländer som ovälkomna gäster. Den lankesiska regeringen verkar fast besluten om att nå freden genom kikarsiktet. Sporrad av de militära framgångarna mot rebellerna skjuter den de nödvändiga frågorna om förtroendeskapande åtgärder framför sig. Men just därför är det viktigt att omvärlden engagerar sig. Utrikesministrarna har rätt i att den europeiska rösten måste bli starkare. Utan verklig press utifrån kommer någon lösning på den decennielånga konflikten och lidandet aldrig att komma till stånd.