Tystnad hjälper inte

Gotland2008-11-26 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Tre inledande reflektioner:
Rut Smeds (kd) berättade i fullmäktige i måndags hur partiet, som är det enda som aktivt förespråkar vårdnadsbidraget, medvetet valt att inte gå in i debatten om reformen eftersom det inte "skulle tillföra något eftersom positionerna var så låsta".
När ett flertal tunga och opolitiska organisationer går samman med ett upprop för att föra de svagas i samhället röst, bemöts det med tystnad.
Pensionärer i Roma efterlyser så gott som dagligen nån sort offentlig reaktion på sin önskan att få behålla sin samlingsplats vid Klostergården i Roma. En önskan som hittills bemötts med, just det, tystnad.

När insändarsidorna fylls med felaktiga påståenden som att "kommunens ekonomi är körd i botten" och att "Gotlands kommun fortsätter att gå med jätteförluster" (GT i går) kommer det troligen inte att bemötas.
För politiker som är insatta i hur det förhåller sig kan den offentliga debatten tyckas föras på en sådan nivå att det är svårt att gå i svaromål. Men när debatten förs med argument som är salvelsefulla och saknar saklig grund blir också den allmänna inställningen påverkad.
Det handlar inte om att tillmötesgå dem som skriver utan dem som läser.
Ville kristdemokraterna ha förståelse för sin inställning till vårdnadsbidraget hade det varit ärligare mot väljarna och medborgarna att förklara varför, än att huka sig och fega ur.
Att inte de främsta företrädarna för partierna har tid att läsa och bemöta den offentliga debatten kan man förstå. Men i fullmäktige sitter 71 företroendevalda politiker. Partierna borde således kunna vara långt mer aktiva i debatten och på köpet kunna lansera fler politiker, inte bara de som alltid syns och hörs ändå.

Att behålla debatten, argumenten och viktiga fakta inom den politiska organisationerna skapar inte den delaktighet och enighet politikerna efterlyser (och kräver!) kring de mål och visioner man beslutat om.
Vill man ha enighet i en fråga får man också bemöda sig om att argumentera och bli ifrågasatt. Det är själva innebörden i ordet demokrati.

Läs mer om