Tro inte att debatten om klimatet är helt ny
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I koncernen finns just nu åtta tidningar och ett uppslag i senaste tidningen innebar att nyhetscheferna på de åtta tidningar som finns i koncernen skulle svara på vilka nyheter som var mest framträdande under 2007. Tre svar skulle ges, dels ett lokalt, dels ett nationellt och dels ett internationellt. Av de åtta nyhetscheferna svarade sex på den internationella frågan att det var att klimatdebatten tagit fart.
Tidigt ute
Jo, det kan knappast ifrågasättas, men nog blev jag en aning konfunderad, och samtidigt stolt.
Varför nu denna svävande skrivning?
Jo, för en tid sedan fick jag per post ett klipp på Gotlänningens ledarsida från den 27 maj 1979. Alltså en tidning som så när på en dryg månad kom ut för 29 år sedan. Där var ledarrubriken "Förbered fliseldning!". Med utropstecken, så det var inte något vagt resonerande utan ett kraftfullt ställningstagande. Dessutom hade dåvarande chefredaktören Stig Jonsson ett polemikinlägg mot Pelle Sollerman i Gotlands Folkblad. För en gångs skull hade artikeln signerats, vilket hörde till ovanligheterna på ledarsidan på den tiden. Nu är ju alla artiklar signerade, och där vill jag påstå att jag var en föregångare som den förste ledarskribenten i gotländsk press som dagligen och konsekvent över tiden signerat också ledarkommentaren. Men hur kunde då Stig Jonsson i maj 1979 veta att det var Pelle Sollerman som skrivit ledartexten i Gotlands Folkblad dagen innan? Jo, Gotlands Folkblad hade vid den här tiden en period då ledartexterna undertecknades med författarens initialer, alltså PS för Pelle Sollerman. Men går man några månader bakåt eller framåt i tidningsläggen så saknas signeringen.
Kommit ifatt
Det som förordades på Gotlänningens ledarsida denna dag i maj 1979 var att man skulle göra sig av med oljeberoendet. Just den här debatten gick ut på att man skulle satsa på fjärrvärme och fliseldning i Klintehamn. I dag vet vi att den lösningen finns på många håll. Vi vet också att det finns andra både enskilda och gemensamma lösningar som gjort att vi inte är beroende av oljan längre. Och när det gäller Gotlands kommuns egna lokaler har man där kommit långt i sin strävan att ha uppvärmning som inte är beroende av oljan.
Egentligen skulle man med denna påminnelse kunna säga att det inte är mycket som är nytt i samhällsdebatten. Fast då skulle man vara oförsiktig med sanningen. För även om kanske en kärnfråga lever under lång tid så är delfrågorna mycket mer varierande. Inte minst visar det sig i debatten om det vi dag benämner som klimathotet.
Hela skalan
I dag kan vi höra vissa debattörer säga att etanol skall vi minsann inte satsa på som fordonsbränslen. Dels för att det driver upp priserna på vissa råvaror till livsmedel och dels för att det tränger undan mark som har andra nyttigheter.
Skall vi då fasa ut oljeberoendet genom att höja priserna markant, exempelvis med en bensinskatt som gör att en liter fordonsbränsle skall kosta 20 kronor? Nej, så kan vi för allt i världen inte gå till väga, säger en debattör, ekonomen Lars Calmfors. Detta får enligt honom som följd att råpriset på oljan sjunker när producenten skall sälja råvaran och ett sjunkande pris innebär att det blir tillgängligt för grupper som idag inte anser sig ha råd att utnyttja oljan på ena eller andra sättet. Med andra ord blir koldioxidutsläppen inte mindre för att vi i "den rika delen av världen" köper mindre av petroleumprodukter, snarare tvärtom enligt detta resonemang.
Men gäller det resonemanget inte i så fall också om vi gör oss av med oljeberoendet helt genom att ta fram fordon med andra mer miljövänliga drivmedel? Eller menar Calmfors att det i så fall slår ut oljeindustrin helt?
Som synes är debatten lika levande idag som den var för snart 30 år sedan. Och nu, precis som då, finns uppfattningar som pekar åt rakt motsatta håll.
Med detta skrivet tackar jag Göran Baecklund i Bromma, som, sänt klippet från Gotlänningen och som visar att det som av många är ansett som den största internationella nyheten under 2007 fanns i den gotländska debatten redan 1979.