Tänk klart, tänk kallt i krisen

Gotland2008-11-21 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Torsdagen blev ännu en stor varseldag att lägga till de många tidigare. Verkstadskoncernen Sandvik vill skära ned med fler än tusen personer. AstraZeneca varslar 600 i Sverige. Ytterligare något företag kom med mindre varsel.
Regeringen koncentrerade sig för egen del på den sektor där krisen utlösts - bankernas finansiella problem. Ministrarna på finansdepartementet, Anders Borg och Mats Odell, mötte direktörerna för landets storbanker, varav bara en har anslutit sig till statens "frivilliga" bankpaket - och det är den bank som har det sämsta utgångsläget. De andra bankerna, som hittills klarat krisen aningens bättre, är inte lika lockade av att frivilligt gå med och visa solidaritet - i kronor och ören - med konkurrentbankerna. Det är inte direkt förvånande.

Moraliskt tvingande
Förvånande är däremot regeringens konstruktion med att göra bankgarantin formellt frivillig men moraliskt tvingande. Det är inte konstigt att detta har lett till veckor av stränga maningar till bankerna från finansministerns sida och till dagens förhandlingar om detaljer i överenskommelsen. Det hela känns som ett lite osmart upplägg.
Men såväl ministrarna som bankdirektörerna kom ut från mötet med visad tillförsikt. Dock utan konkreta besked annat än att det fortfarande inte blir något obligatorium för bankerna att ansluta sig. Man kan alltså förvänta sig ytterligare dagar och veckor av förhandlingar i denna fråga, samtidigt som medierna toppar med nyheter om varsel och arbetslöshet som konkret känns i människors vardag. Det hade väl varit bättre om finansministrarna kunnat lägga bankfrågan till handlingarna för att helt kunna ägna sig åt raset i den reala ekonomin.

Värsta krisen sedan 30-talet
Hastigheten nedåt har överraskat alla, även de mest insatta bedömare, och fallet nedåt tycks inte ha något slut. I augusti höjde riksbanken räntan i tron på fortsatt hög inflation. Regeringens budget som lades i höstas och som i veckan debatterades i riksdagen bygger på ett framtidsscenario som är passé. I början av krisen talades om en dipp under 2009 men att ekonomin sen skulle återhämta sig 2010. Vad vi ser nu i världsekonomin är i stället den värsta krisen sedan 1930-talets depression, och om nu alla tidigare prognoser den senaste månaden snabbt visat sig överspelade - när kommer också dagens spådomar om en djup kris under fem år bli föråldrade? Nästa vecka? I morgon?

Ekonomi som psykologi
Men trots alla svarta nyheter gäller det för alla ekonomiska aktörer - det vill säga varje enskild människa - att hålla huvudet en aning kallt. Ekonomi är till stor del detsamma som psykologi, ja kanske till största delen. Att bete sig panikartat kan i en krissituation förefalla rationellt rent kortsiktigt, men gör alla det samtidigt bara förvärras krisen långsiktigt.
Att göra en klok och realistisk omvärldsanalys är en nödvändighet, men även i en mörk situation är det bästa handlingsalternativet att se möjligheterna och tänka positivt.

Läs mer om