Syftet är dubbelt gott men...

Gotland2008-07-03 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Varje dag börjar 50 svenska barn röka eller snusa. 80 procent av dem fortsätter använda tobak upp i vuxen ålder. Det tar cirka tre veckor för en ung flicka att bli beroende medan pojkar har en högre tolerans och visar tecken på beroende först efter 183 dagar.
I dag är rökning bland unga lika vanligt som det var i slutet på 1970-talet och antalet ökar.
Rökning kostar samhället 26 miljarder kronor varje år.
Miljarder.
En rökare dör var nionde sekund i världen.
Alla dessa uppgifter är hämtade från A non smoking generation.

Hade tobaken introducerats i dag hade den aldrig blivit tillåten att använda men som det är i dag är det både lagligt och socialt accepterat.
Det är möjligt att det finns exempel på rökare/snusare som slutat mot sin vilja, men för att sluta krävs oftast ett eget beslut.
Gotlands kommun införde 1 juli rökförbud på samtliga kommunala arbetsplatser. Inte ens på rasten får man röka om man jobbar inom den kommunala sektorn.

Syftet är förstås gott, dubbelt gott till och med, man vill få sina anställda rökfria och man vill att kommunens "brukare" ska slippa utsättas för passiv rökning och det obehag som det innebär att utsättas för en "nyrökt" person.
Men jag har full förståelse för att många reagerar mot Storebrorsfasonerna och ser initiativet som orättvist och diskriminerande.
Den egna bestämmanderätten väger ändå tyngst i vågskålen för för eller emot rökförbudet.
Läs mer om