Stressen knäcker många unga

Det är tufft att ta sig genom gymnasiet. Allt fler ungdomar mellan 15-24 år känner sig stressade. Skolan är den främsta stressframkallande faktorn. Jacob Bolin skriver om den ökande psykiska ohälsan bland unga.

Det är tufft att ta sig genom gymnasiet. Allt fler ungdomar mellan 15-24 år känner sig stressade. Skolan är den främsta stressframkallande faktorn. Jacob Bolin skriver om den ökande psykiska ohälsan bland unga.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Gotland2009-10-19 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Likt tidigare år upplever allt fler ungdomar mellan 15-24 år sig stressade. De två senaste decennier har antalet ökat tredubbelt.
I samma takt ökar också antal ungdomar som skadar sig själv på olika sett. En undersökning visar att majoriteten av ungdomarna anser att skolan är den främsta stressframkallande faktorn. Jag upplever att problemet är precis samma sak.
Anledningen till detta tror jag beror på lite olika saker, prestationskrav i ett allt hårdare arbetsklimat, det faktum att betygen verkar spela större roll än kunskapen, men i huvudsak påverkas elever av det faktum att skolan var dag inkräktar på våran fritid.

Fler lärarledda lektioner
Skolan är som ett heltidsarbete med en arbetsdag på åtta timmar flera gånger i veckan. Till de flesta ämnen och lektioner tillkommer även läxor, inlämningsuppgifter och uppsatser, där lektionstid inte ens ges för att göra dessa.
Jag tror inte på läxor. Jag tror inte att det är lärande för elever att matas med information om att "så här skall det gå till", för att man sedan skall gå hem, isolerad från en kunnig lärare, och försöka få ner sina kunskaper på ett papper, som sedan skall betygssättas.
Någonstans i skolans planering och mål har detta blivit fel. Det är inte så här skolan uppnår ökade kunskaper. Jag tror att elever behöver fler lärarledda lektionstimmar där arbetet är förlagt på lektioner, så att elev och lärare tillsammans kan arbeta konstruktivt för att uppnå en utveckling. Både jag och flera av mina vänner känner att de senaste åren inte har gett ökade kunskaper, utan att de kunskaper vi haft ständigt blivit prövade.
Det är också viktigt att värna om fritiden. För en anställd på en arbetsplats finns det tydliga regler och lagar för att den arbetande också skall kunna få sin dygnsvila. Idag är situationen för kanske först och främst gymnasielever tuff.

Sover allt mindre
Det räcker inte med plugg från skolan, på din fritid skall du också skaffa dig din första arbetserfarenhet, ta del av sportengagemang, föreningslivet och ha kul. Dygnets alla timmar räcker inte till. Folk sover allt kortare på natten.
Det är inte ovanligt att ungdomar idag sitter uppe långt efter midnatt för att få till det sista på uppsatsen. Vissa går inte och lägger sig alls, utan fortsätter nästa dags plåga. Det här är orimligt. Har man instiftat regler för arbetstagare borde man kunna göra det även för skolungdomar.
Avslutningsvis vill jag bara belysa nya alarmerande siffror som visar att fyra av tio ungdomar med flit gör sig illa på olika sätt. Dessutom visar denna rapport att bara tjejer är överrepresenterade, unga män gör det i precis samma utsträckning.

De ungas psykiska ohälsa
Frågan om människors psykiska ohälsa har verkligen kommit i skymundan. Jag tror att den ökade ohälsan beror på ett allt mer stressigt samhälle och andra prioriteringar av samhället.
Sveriges riksdag har tagit en nollvision mot dödsoffer i trafiken, en siffra som årligen brukar uppgå till 300 personer. Dessutom läggs varje år miljoner kronor på att förebygga trafikolyckor. I dagens Sverige tar fyra personer livet av sig varje dag. Det är dags att börja prioritera människors psykiska hälsa.
Läs mer om