Stentufft för gymnasierna

Foto: Fotograf saknas!

Gotland2007-10-03 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Om Skolverket säger ja till de många friskolor, som vill dra igång gymnasieutbildning på Gotland, så kommer vi få en överetablering av gymnasieutbildningar. Det blir stenhård kamp om gymnasieeleverna.
Idag är det 67 procent av platserna i den kommunala gymnasieskolan och 33 procent i friskolorna. Om Skolverket säger ja till alla ansökningar och eleverna söker, så friskolorna fyller alla sina beviljade platser, så kommer redan 2010 en majoritet på 62 procent av eleverna gå i friskolor på gymnasienivån. Och 2015 har friskolan alla elever i sina gymnasiefriskolor. På grund av elevminskningen på Gotland.
Friskolegymnasierna är en verklig utmaning för de kommunala gymnasieskolorna. Störst är NTI-gymnasiet, som är ett stort utbildningsbolag, som just köpts upp av ett växande utbildningsbolag i Sverige. Genom uppköpet har aktiekursen på utbildningsbolaget rusat i höjden på börsen. Mot detta bolag och de andra friskolebolagen på Gotland, ska de kommunala gymnasieskolorna konkurrera. Problemet är bara, att de skall konkurrera med allt mindre pengar. När friskolegymnasierna startar, får de ju en del av den kommunala gymnasieskolans budget. Och det lär bli svårt för de kommunala gymnasieskolorna, att snabbt anpassa sina kostnader till den minskade budgeten. Vilket går ut över personalen, eleverna och konkurrenskraften.
Vill de kommunala gymnasieskolorna vara kvar, gäller det, att de blir på alerten och påvisar hur fantastiskt bra de är. Att det är säkrare och bättre att gå på den kommunala gymnasieskolan, än på något av de privata gymnasieaktiebolagen. Den kommunala gymnasieskolan måste skärpa till sig och kaxa upp sig, så att elever och föräldrar ser hur bra den är. Annars har vi ingen kommunal gymnasieskola på Gotland 2015.
Läs mer om