Stärkt status som egen region
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Decentralisering är också grunden i den nya regionindelningen av Sverige, man vill rita om den politiska indelningen utifrån ett underifrånperspektiv och för att förlägga makten så nära medborgarna som möjligt.
För Gotlands del betyder det inte så stor skillnad att vi blir regionkommun, fördelen med beslutet är att försöket blir permanent och att vi slipper att ingå i en stor-region. Somliga har påpekat fördelarna med att till exempel ingå i samma region som Stockholm, men få län i Sverige är så tydligt en alldeles egen region, med alldeles egna förutsättningar, som Gotland.
Med formell status som egen region med lokal makt över fler områden, kan man tycka att vi också kan ställa krav på att få samma förutsättningar som andra regioner, om än utifrån gotländska förutsättningar. Gotland har haft ansvar för den regionala utvecklingen sedan många år, genom att vi nu formellt blir permanent regionkommun får Gotland status som egen region på ett mer formellt och tydligt sätt.
Regeringen ställer sig på regionernas sida gentemot de direktiv som Ansvarskommittén angav, där utgick man från en statisk modell med utgångspunkt i att regionerna skulle vara ungefär lika stora geografiskt och med ungefär samma invånarantal. Regeringens beslut är sunt och bra och det också råder bred politisk enighet bakom, en förutsättning när man gör såna här genomgripande och permanenta förändringar av den politiska indelningen av Sverige.
Hur bra det är att rita om Sveriges karta i etapper är något man kan diskutera men alla borde vara ense om vikten av att skynda långsamt vid sådana historiska ingrepp i landets indelning.