Stärk kommuner istället
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Som att man i svåra ekonomiska tider bara bromsar och sparar utan att på något område våga satsa för att vinna.
I lågkonjunktur och varseltider hör vi bara talas om krav på åtstramningar och krispaket.
Varför ska staten till exempel gå in och med skattemedel stötta en bransch som uppenbarligen tänkt fel och som har alla förutsättningar att ta marknadsandelar genom att börja tänka rätt?
Det finns ganska många vittnesmål om orter som drabbats av olika strukturomvandlingar där den gamla basen (industri, försvarsmakt) försvunnit men där domedagsprofetiorna oftast fått bytas ut mot en ny bild med andra blomstrande verksamheter.
Ibland måste man lämna det gamla för att kunna hitta det nya.
När jag läser Martin Flodéns krönika i senaste numret av Fokus får jag en sådan aha-upplevelse. Martin Flodén är gästprofessor i nationalekonomi vid Stockholms universitet, och menar att det bästa sättet att stärka Sverige i lågkonjunkturen är att tillföra pengar till kommuner och landsting.
Så enkelt och så självklart när man väl tänker tanken men den ligger så långt från vårt automatiska tänkande om livräddande punktinsatser och att spara oss ur krisen.
För det finns ju pengar i statens kassa, det har vi hört många gånger nu, att vi klarar krisen bättre än andra tack vare att vi "sparat i ladorna". När krisen nu slår till är det kommuner och landsting som får ta den stora smällen.
Det är ute i kommunerna som Sverige finns. Om man stärker dem kommer det att bli fart på ekonomin och krisens konsekvenser kan dämpas.
De åtstramningar som vi nu ser genomföras på Gotland beror som bekant på att vi under ett år fått minskade statsbidrag med sammanlagt 90 miljoner kronor. Att stärka vården, omsorgen och skolan och andra kommunala verksamheter skulle ge fler jobb och större intäkter till stat och kommun.
Alla vinner.