Spara och satsa på förnybar energi
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det är trevligt med positiva och optimistiska personer, men oroande när de väljer en sådan hållning i allvarliga och komplicerade frågor.
Martin Tunström har i ett svar på mitt debattinlägg mot kärnkraft valt att framhålla att det finns oerhört stora tillgångar av uran. Martin Tunström ställer också ett antal frågor till mig som jag gärna svarar på.
Här Martin är mina svar i den ordning du frågar:
Tillhör Molin den del av opinionen som står för nolltillväxt på energisidan?
- Javisst! Vi behöver inte öka mängden uttag av energi, vi behöver tvärtom minska uttaget.
Är Molin för gigantiska energisparprogram?
- Javisst! Energisparprogram har vi haft länge och sparandet behöver ytterligare accelerera.
Är Molin för ransoneringar, som var utmärkande för 70-talets energikris?
- Sanningen är att den ransonering av bensin, som pågick under några månader i början av 70-talet blev en väckarklocka och en källa till inspiration att tänka nytt och tänka om.
Vi lärde oss att vårt beroende av olja inte var hållbart och att vi måste sluta slösa på energi. Här är några exempel på åtgärder som utvecklades: i kommunerna anställdes energirådgivare, bostäder isolerades, stora delar av den direktverkande el för uppvärmning av bostäder ersattes med fjärrvärme.
Många började samåka eller åka kollektivt, den första bilpoolen med gemensamt ägda bilar körde igång i Örebro, studiecirklar i energi lärde oss att solen är en outnyttjad resurs liksom vindkraft och många lantbrukare började odla energigröda.
Vill Molin säga nej till förnyelsebara energislag inom de närmaste åren eftersom det innebär ett tillskott till Sveriges energibalans och därmed leder till ökad energikonsumtion?
- Nej! Som du redan vet är jag en av väldigt många som verkar för att vi helt ska övergå till förnybara energikällor. Överskottet i energibalansen visar att vi kan fortsätta på vägen för avveckling av kärnkraften.
Avslutningsvis vill jag kommentera din optimistiska syn på uran som resurs. Tillgångar som räcker 85 år är i högsta grad ändliga och det med dagens kärnkraftverk, alltså i en väldigt begränsad del av världen.
Det betyder också stor skövling i Västergötland och Närke, vilket vi naturligtvis inte ska ge oss in på. För du menar väl inte på allvar att vi ska satsa på briderreaktorer? Det är en ännu farligare teknik och jag har inte uppfattat att någon menar att vi ska ha briderreaktorer i Sverige.
Vi ska planera för ett samhälle som bygger på ansvarsfull hushållning och inte obegränsad konsumtion. Martin du är varmt välkommen i gänget som kämpar för en uthållig utveckling!