Spara men inte just här
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Att kommunen i budgeten för 2009 och 2010 sparar totalt 40 miljoner kronor kronor på just administration har inte applåderats av en enda insändarskribent så vitt jag har sett.
När man kräver besparingar på administrativa arbetsuppgifter är det lätt att det uppfattas som att man anser att det är en onödig utgift för ett onödigt arbete.
Man tänker kanske inte på att om man är berörd av ett politiskt beslut eller något annat där man står i relation till kommunen, så vill man ha tillgång till alla uppgifter.
Någon måste se till att alla uppgifter finns tillgängliga, arkiverade och diareförda på rätt sätt.
Någon måste se till att verkställda beslut skickas till rätt instans för genomförande. Någon måste se till att alla remissinstanser får alla underlag för att kunna läsa in sig på olika ärenden och därmed ha på fötterna när man yttrar sig.
Någon måste protokollföra alla detaljer i ett beslut som tas i till exempel en kommunal nämnd.
Administration.
Byråkrati som styrs av svensk lagstiftning och som alla medborgare har tillång till genom offentlighetsprincipen.
När man skär i administrationen så försvinner inte arbetsuppgifterna, de läggs ut på andra grupper som vid sidan om sitt ordinarie arbete även förutsätts skriva rapporter, journaler, arbetsbok och löneunderlag.
Administratörer är också arbetstagare som alla andra, varför inga protester när arbetstillfällen inom administration försvinner? Har nån sett krav på stödpaket för försvunna administrativa jobb?
Spara på politikerna säger man, men politikerna består till allra största delen av hobbypolitiker som gör det politiska arbetet på sin fritid. De avlönade sammanträdena kompenserar knappast den tid man lägger ner totalt.
Det är lätt att kräva att "alla andra" ska spara. Det finns alltid något annat man tycker är mindre viktigt än det som berör en själv.
Så lätt är det dock inte när man sitter med helhet och ansvar.