Sopdebatt som påverkat

Debatten om systemskiftet inom den gotländska sophanteringen har påverkat de borgerliga.

Debatten om systemskiftet inom den gotländska sophanteringen har påverkat de borgerliga.

Foto: Lennart Romberg/SCANPIX

Gotland2007-10-16 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det verkar trots allt, som att all debatt om det systemskifte, som görs inom den gotländska sophanteringen, satt sina spår hos den borgerliga majoriteten.
Kommunalrådet Lars Thomsson (c) agerade klok kommunalpolitiker igår och var mycket lågmäld och saklig i sin argumentering. Han erkände, att socialdemokraterna hade rätt i sin kritik av en del oklarheter i de borgerligas soptaxeförslag. Det var oklara signaler om den styrde mot mer hemkompostering eller mot mer central kompost. Det hedrar Lars Thomsson, att han var så resonabel och lågmäld och inte använda någon vulgärdebatt om partitaktik och annat.
På samma sakliga och lågmälda sätt talade tekniska nämndens ordförande Kjell Skalberg (c). Han erkände direkt, att det var mycket möjligt, att det blir ändringar i soptaxan redan nästa år. Och även han erkände, att de varit luddiga om källsortering och central kompost. Och han var osäker på vilken kvalité den kompost har, som sopentreprenören ska lagra i Roma eller köra till fastlandet. Går slutprodukten att sälja för användning inom jordbruket eller skogsbruket?
Trots denna halva reträtt i sak, så ville inte de borgerliga ändra i taxan. De drev igenom den i kraft av sin majoritet i kommunfullmäktige. Och emot socialdemokraternas vilja, att belöna hemkomposterarna och sorterarna mer. Nu är taxan beslutad och kommer att börja verka. Sedan kommer vi säkert få se, hur gotlänningarna gillar effekterna av den. Och det blir säkert reaktioner.
Även om om socialdemokraternas debatt om systemskifte i sophanteringen inte nådde ända fram, var det påtagligt att Lars Thomsson och Kjell Skalberg tagit intryck och nog ändå förstår vidden av systemskiftet. Och att det är viktigt att diskutera detta öppet och ordentligt inte bara inom partierna och i kommunfullmäktige. Utan också låta gotlänningarna vara med. Skolan kunde med Skola 2008 och byggplanerna för Visby kunde gå ut på allmän debatt. Varför kan då inte sophanteringens utformning och principer få formas i dialog med gotlänningarna. Sopdebatten har påverkat och kommer att fortsätta. Det märktes tydligt i går.
Läs mer om