Sop- och betygsdebatt
De borgerliga har varit totalt ointresserade att diskutera ändringar i soptaxan. Om det beror på simpel partiprestige eller om de är uppbundna av redan skrivna kontrakt med sopentreprenören Ragnsells, är oklart.
Foto: Fotograf saknas!
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
De borgerliga kör fram samma taxa som tidigare. Och oklarheterna om styrsignalen kvarstår. En rejäl debatt, om taxan ska styra mot, att så mycket eller så lite sopor, som möjligt kommer in med sopbilarna, kommer att kvävas av de borgerligas 36 röster mot oppositionens 35.
Jag tror den borgerliga kommunmajoriteten gjort en missbedömning om behovet av debatt och medborgardialog om soptaxans styrmekanismer. Alla gotlänningar har synpunkter på sophanteringen, soptaxan och priset. Många vill ta hand om så mycket sopor som möjligt själva, bland annat genom hemkompostering. Andra vill bara ha så låg avgift, som möjligt och en del är ointresserade och sorterar inte alls.
Kritiken från socialdemokraterna handlar om att lägga in styrmekanismer i soptaxan, så det lönar sig att sortera så mycket som möjligt. Och att det lönar sig att hemkompostera. De borgerligas taxa gynnar inte de duktiga sopsorterarna och den gynnar mer dem som lämnar komposterbart till sopbilen, än att hemkompostera. De borgerliga har varit totalt ointresserade att diskutera ändringar i soptaxan. Om det beror på simpel partiprestige eller om de är uppbundna av redan skrivna kontrakt med sopentreprenören Ragnsells, är oklart.
En annan debattfråga blir folkpartiets önskan, att det ska införas omdömen i de gotländska skolorna i ordning och uppförande. Den sakkunniga förvaltningsledningen för skolan har avstyrkt, med hänvisning till att det redan ges utförliga omdöme om elevernas framgångar till föräldrarna. Och att det måste finnas klara kriterier, om särskilda omdömen ska ges för ordning och uppförande, utöver vad som redan ges i alla Gotlands skolor. De borgerliga vill tillstyrka motionen, medan oppositionen med socialdemokraterna i spetsen, säger nej.
Säkert blir det en het debatt i denna fråga. Sedan är det en annan sak om det går att genomföra och vilken effekt det kommer att ha på elevernas utveckling och skolans arbetsformer. Det känns lite, som att folkpartiet slår in öppna dörrar, men det ingår ju i deras nya batongpolitik, som går ut på att ställa krav på olika grupper i samhället.
Sedan hoppas jag att Jenny Guteäng och andra småbarnsföräldrar är närvarande och gärna med sina barn på dagens sammanträde. För övrigt hoppas jag på intressanta debatter med klara och tydliga argument, som har betydelse för den gotländska vardagen och för gotlänningarna.